2012. április 5.

Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány • pmva.hu

Sikeres mikrohitelprogramok

Az Európai Unió Tanácsának kiemelt céljai közé tartozik, hogy a kibővült Európai Unióban mérsékelje mind regionális szinten, mind az egyes tagállamok között megnövekedett gazdasági, társadalmi és területi egyenlőtlenségeket. A kohéziós politika keretében az EU és a magyar állam – a piaci szereplők közreműködésével – különböző finanszírozási programot indított el a vállalkozások számára.


A Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (PMVA) 2009 júniusában csatlakozott közvetítőként az akkor még Új Magyarország Mikrohitel elnevezésű programhoz, amely a későbbiekben Új Széchenyi Mikrohitel Programként lett ismert. A programon keresztül a vállalkozásoknak lehetőségük nyílik a megvalósítandó beruházások, illetve forgóeszköz-beszerzések finanszírozására egyaránt. Ezt a kedvező feltételekkel kialakított hitelkonstrukciót kimondottan a tőkeszegény, ugyanakkor fejlődőképes magyarországi székhelyű mikrovállalkozások számára dolgozták ki. A hitelprogram célja a kereskedelmi banki módszerekkel nem, vagy nem a kívánt mértékben finanszírozható vállalkozások fejlesztése, versenyképességük javítása.

Új Széchenyi Mikrohitel Program kezdő és működő mikrovállalkozásoknak
  • beruházásra max. 10 millió forint, vagy pedig forgóeszközök vásárlására max. 6 millió forint fordítható;
  • akár induló vállalkozások is igényelhetik;
  • önerőként min. a teljes beruházás 20%-a kell, hogy elszámolásra kerüljön;
  • ingatlanfedezet szükséges;
  • változó kamatozású hitel, melynek értéke 7 és 9% közt mozoghat a teljes futamidő alatt (jelenleg 7%).

2011 májusában, szintén országos lefedettséggel, megkezdte az alapítvány az Új Széchenyi Kombinált Mikrohitel Program közvetítését is. A megpályázható konstrukció Európa-szerte is egyedülálló feltételrendszerrel lett kialakítva, kombinálva a már sikeres kedvezményes kamatozású hitelt egy vissza nem térítendő támogatással. Így a nyertes pályázó akár 20 millió forint külső forráshoz is juthat, melyből csak 10 millió forintot kell – a piaci átlag hitelkamatnál alacsonyabb kamattal – visszafizetni.

Kombinált Mikrohitel kezdő és működő mikrovállalkozásoknak
  • legfeljebb 10 millió forint (a projektérték max. 60%-a) mikrohitel és legfeljebb 10 millió forint (a projektérték max. 45%-a) vissza nem térítendő támogatás igényelhető;
  • a hirdetményben meghatározott beruházásokra fordítható;
  • min. 10% önerő és ingatlanfedezet szükséges;
  • a hitelrész változó kamatozású, melynek értéke 7 és 9% közt mozoghat (jelenleg 7%) a teljes futamidő alatt.

A program 2009. évi indulása óta idén február végéig 371 vállal­kozás jutott hitelhez, s ennek során a Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány összesen 2,25 milliárd forint kölcsönt folyósított. A 324 millió forint Kombinált Mikrohitel mellé 220 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutottak a nyertes pályázók. A támogatott beruházások révén 618 új munkahely létesült.

Az Új Széchenyi Hitel Program a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 4.1 keretén belül az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Új Széchenyi Hitel Program eredeti kiírása és a termékleírás megtalálható az Új Széchenyi Terv honlapján, valamint az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vonatkozó aloldalán.

A Kombinált Mikrohitel Program a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 4.1 és 2.1.1/M keretén belül az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A Kombinált Mikrohitel Program kedvezményezettekre vonatkozó, Mikrovállalkozások fejlesztése című pályázat eredeti kiírása és a termékleírás megtalálható az Új Széchenyi Terv honlapján, valamint az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vonatkozó aloldalán.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka