2012. április 5.

Szerző:
Bencze Áron

Megbízhatóság, minőség és szakértelem

A folyamatosan emelkedő logisztikai költségek miatt autókat gyártani és exportálni egyre költ­ségesebb lesz, így a gyártási folyamatok a jövőben zömmel helyben valósulnak meg – emelte ki Fenyvesi József, a GEDIA Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Az idén 35 milliárdos árbevétellel számoló autóipari cég az elmúlt években majdnem megduplázta dolgozói számát.


Az 1910-ben létrehozott, jelenleg is az alapító család tulajdonában lévő GEDIA cég Németország és Magyarország mellett Lengyelországban és Spanyolországban rendelkezik gyártó üzemmel a kontinensen, de jelen van az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában és vegyesvállalati formában Mexikóban is. A csoport éves forgalma eléri a 400 millió eurót, világszerte összesen több mint 2500 főt foglalkoztat.

Mikor kezdte meg a GEDIA Hungary Kft. hazánkban a gyártást? – kérdezem Fenyvesi József ügyvezető igazgatótól.
– 2007-ben indultak el a gyártási folyamatok, cégcsoportunk elsősorban préselt és hegesztett biztonsági és ütközésvédelmi karosszériaelemeket (alváz, felsőváz-részek, biztonsági elemek, mechanikai összeszerelések, csuklópántrendszerek) fejleszt és gyárt az autóipar számára. Vásárlóink között megtalálhatók a hazai és környező országok autógyárai: az esztergomi Suzuki, a győri Audi és a kecskeméti Mercedes mellett kapcsolatban állunk a pozsonyi VW és bajor autógyárakkal (BMW, Audi) is, sőt terveink között szerepel a terjeszkedés a romániai Craiova felé is.

Az elmúlt évben kifejezetten felpörgött a tempó az autóalkatrész-gyártásban, a piac felosztása is átalakult: a gyengék kiestek a versenyből. Tavaly üzemeltünk be egy 1100 tonnás transzfer prést, amely hazánkban az egyik legmodernebb gépnek számít. A több mint 1,6 milliárd forintos beruházás az egyik meghatározó motorja lesz a következő éveinknek, ráadásul a megrendelések mértéke miatt azóta újabb darabbal bővült a gépparkunk. Korábban csak szerelés- és illesztéstechnológiával foglalkoztunk, azonban a présgépekkel teljessé vált a termékportfóliónk. A fejlesztéseknek köszönhetően két év alatt majdnem megdupláztuk dolgozóink számát. Az árbevétel is dinamikusan emelkedik: az első évben 10 millió euróval zártunk, a válság évei stagnálást okoztak ugyan, ám tavaly már 25 millió eurót produkáltunk, idén 35 millióval számolunk, jövőre pedig 50 millióval.

Mennyire nehéz beszállítókat találni egy ekkora volumenű cég esetében?
– Tisztában kell lenni azzal, hogy nemzetközi autóipari céghez beszállítóként bekerülni kifejezetten nehéz. Referenciamunka mellett szükség van a minőségi rendszerek megszerzésére, tőkére és megbízhatóságra is. Ez a követelményrendszer nem véletlen, az autóipar tempója és dinamikája egyedülálló. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy minőségi reklamáció esetén négy órán belül megfelelő válaszinformációt kell adni. Ráadásul további lépéseknek – készletcsere, analízis, ellenintézkedés – is meg kell történniük adott időn belül. Az ilyen ambíciókkal rendelkező cégeknek azt tudom tanácsolni, tanulmányozzák a nemzetközi autóipari cégek standardjait és projektmenedzselését, hogy a követelményorientált módszereket minél hatékonyabban magukévá tudják tenni.

Nemzetközi szinten egyébként egyre inkább olyan beszállítók versenyképesek, akik több kontinensen tudnak egyszerre ugyanolyan szolgáltatást nyújtani. A gyakorlat azt mutatja, hogy még nemzetközi közepes vállalatoknak sem könnyű a helyzetük ezen a téren.

Családi cég lévén, mennyire más a szemlélete a Gedia cégcsoportnak egy multihoz képest?
– A tulajdonos szemléletében rendkívül erős szerepet kap a társadalmi szerepvállalás, emellett pedig számunkra lényeges a hosszú távú együttműködés, partnerség megteremtése mind dolgozóinkkal, mind a környezettel. Az „együtt fejlődés” elve már bizonyított több mint egy évszázada a cég anyavállalata és a neki otthont adó város között. Ezért törekszünk Tatán is arra, hogy a környékbeliek számára nyújtsunk munkát, ráadásul hiszem, hogy a jövőben egyre inkább fel fog értékelődni a helyi munkaerő szerepe. Együttműködünk helyi sportkörökkel, iskolákkal, szervezetekkel. Nagyon fontos a megfelelő munkaerő képzése, és ez csak a várossal és intézményeivel karöltve képzelhető el.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka