2012. április 5.

Szerző:
Forgács Sándor

SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. • smr-automotive.com

Az autóipar élvonalbeli beszállítója

Az indiai központú Samvardhana Motherson Reflectec (SMR), Samvardhana Motherson Group (SMG) tagja, az egyik vezető globális autóipari visszapillantó tükör rendszergyártó. A vállalatcsoport minden ár- és járműkategóriához gyárt és értékesít külső és belső tükröket Észak-Amerika, Európa, Ázsia és Ausztrália szinte minden autógyártójának beszállítójaként. A cégcsoport mosonmagyaróvári gyára, az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. néven működik, tevékenysége a tervezés, gyártás és a marketingtevékenységek számos ágazatát lefedi.


A termékek műszaki feltételeinek birtokában portfóliónk az egyszerű műanyag alkatrészek előállításától a csúcsminőségű integrált autóipari modulok megalkotásáig terjed – mondja Huszár Zoltán terméktervező csoportvezető. – Az SMR évente 26,2 millió külső és ötmillió belső visszapillantó tükröt értékesít, ez a világpiacon 25 százalékos részesedés. A stabil háttér elsődleges pillére a magas minőségen kívül a változatosság és a szakértelem, amely lehetővé teszi, hogy termékeink a gépjárművek szinte összes kategóriájában megtalálhatók. Az új technológiák és alkalmazások fejlesztése melletti elkötelezettségünk a prémium szegmens járműveinek kiterjesztett funkcióiban nyilvánulnak meg. Személyre szabott egyedi igények kielégítése mellett a kevésbé komplex konstrukciók szintén jelentős mennyiséget képviselnek.

Fényvezető elem az irányjelzőben

Az elektromos meghajtású tükörmozgató motorok és mechanikai egységek egyik legnagyobb gyártójaként nagy hangsúlyt fektetünk a vezetőt kiszolgáló kényelmi megoldások továbbfejlesztésére és a különböző funkciók egyesítésére. A növekvő funkcionális és esztétikai igények megjelenése ösztönzően hat az egyre kifinomultabb megoldások alkalmazására. Erre példa a beépített irányjelző fejlődéstörténete. Az izzóval szerelt visszapillantó tükör megjelenésekor forradalmi újításnak számított, manapság a LED soros, illetve a fényvezetővel ellátott változatok terjednek. A megvilágítás módozatai mellett kihívásnak számít a – szigorú biztonsági szabványokkal meghatározott – bonyolult formatervek belső optikai geometriájának kialakítása.

A holttérfigyelők (Blind Spot Detection – BSD) kifejlesztésével lehetővé vált a vezető által nem látható területen tartózkodó járművek közvetett érzékelése, amivel a sávváltás egyszerűbb és biztonságosabb. A BSD elsősorban nagyszámú párhuzamosan közlekedő járművek közötti irányváltás közben segíti a tájékozódást, kategóriától függően LED-es visszajelzéssel vagy elektronikus képalkotási módszerrel. Alapkivitelben a kamera külső visszapillantó tükörbe építve meghatározott szögtartományban 40 méter hatótávolságban képes az érzékelésre. Mozgó járművek kritikus zónában való megjelenése aktiválja a visszapillantó tükör külső oldalán elhelyezett fényforrásokat – amennyiben az irányjelző be van kapcsolva –, figyelmeztetve a vezetőt a veszélyes közlekedési helyzetre.

Érzékelési zónák

A szenzortechnológia magasabb szintjét képviselik a 360 fokos pa­no­rá­mavideót közvetítő eszközök. Ebben a hagyományos visszapillantó tükör helyett nagy látószögű kamera követi figyelemmel a jármű környezetét, a képi információ megjelenítését az autó ajtajának belső paneljébe illesztett monitor végzi. A rendszer előnye, hogy az érzékelés nem korlátozódik kizárólag egy pozícióra, ezáltal a gépjármű körül többszintű biztonsági övezet valósítható meg.
Az alkatrészek jelentős hányadát hőre lágyuló műanyagok fröccsöntésével állítjuk elő.
Az előgyártmányok műszaki jellemzőinek egy részét fröccsöntést követő technológiai folyamatokkal biztosítjuk. A félkész műanyag burkolatok színezését vízbázisú többlépcsős lakkozással végezzük. A kívánt minőség eléréséhez egyenletes lakkréteg felvitele szükséges, ezt három dimenzióban mozgó automata fejegység végzi. Az alkatrészek tartószerkezetét és az egyedi geometriájú rögzítőülékeket mérnökeink tervezik.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka