2012. április 5.

Szerző:
Buzafalvi Győző

COMTRANS Kft. • comtrans.hu

Nanotechnológia alapú ivóvíz és szennyvíz baktériummentesítés

A COMTRANS Kft. és a Miskolci Egyetem Műszaki Föld­tudományi Kar Nyers­anyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet közösen kifejlesztett egy új ivóvíz és szennyvíz baktériummentesítési technológiát, valamint e technológia vízügyi alkalmazásához szükséges háromdimenziós tervező szoftver prototípusát. A projekt keretében végzett ipari kutatást és kísérleti fejlesztést dr. Balla László, a COMTRANS Kft. igaz­gatója ismertette.


Milyen előzmények alapján vélték fontosnak egy új ivóvíz és szennyvíz baktériummentesítési technológia kifejlesz­tését?
– Az ivóvíz és szennyvíz környezettudatos bak­té­riummen­tesítése az emberiség fenntartható növekedése szempontjából kiemelten fontos kérdés. A hagyományos klóros, illetve az 1990-es évektől megjelenő ózonos és UV fényt alkalmazó technológiák magas környezetterhelést okoznak, magas az energia­igényük, állandó szakmai felügyeletet igényelnek, s mindezek miatt költségesek.

Milyen időtartamú a fejlesztési projekt, és milyen mértékű állami támogatást kaptak?
– Az új technológia kifejlesztésére cégünk, a COMTRANS Kft., mint több évtizedes szoftverfejlesztési és műszaki kutatás-fejlesztési tapasztalattal rendelkező, Miskolcon működő cég nyújtott be pályázatot közösen a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézettel, ahol hosszú évek óta folyik tanszéki és ipari kutatómunka az ivóvíz- és szennyvízkezelés, -tisztítás és -fertőtlenítés témakörben. A GOP-1.1.1-08/1-2008-0044 számú projekt 2009. április 1-jén indult, és 2012. március 31-én fejeződött be, a projekt teljes költségvetése 357 500 000 forint, amelyből 252 995 000 forint az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott támogatás.

Dr. Balla László

Miben áll a kifejlesztett technológia újdonsága?
– Az új technológia alapját az ezüst baktériumölő hatása képezi, amely nanoméretű tartományban – a felület hatványozott megnövekedésének köszönhetően – megsokszorozódik. Az eljárás lényege, hogy a nanoméretekben előállított ezüstöt egy fix hordozóközegre vagy hordozóközegbe felhordva immobilizáljuk, vékony felületi ezüstös réteget képezve.
A nanoezüsttel kezelt tárgyat a víz útjába helyezve a mellette áramló vagy a rajta átáramló vízben található mikroorganizmusok sejtműködése a felület ezüsttartalmával való érintkezés következtében blokkolva lesz, elpusztulnak. A projekt során az ivóvíz és szennyvíz nanoezüst alapú baktériummentesítés hatásmechanizmusának kutatása, a folyamat matematikai modelljének felállítása, a matematikai modell alapján készült háromdimenziós véges elem alapú technológia tervezőszoftver prototípusának kifejlesztése és a MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft. üzemeiben az új technológia prototípusának demonstrációs tesztelése valósult meg, ennek megfelelően kutatás-fejlesztési projektünk új és továbbfejlesztett kutatási eredményeket hozott létre a nanotechnológia, a matematika és a számítógépes szimuláció tudományterületein.

Milyen előnyt jelent az új technológia a kifejlesztők és a vízügyi cégek számára?
– A kifejlesztett technológia gyakorlati alkalmazása esetén olyan eljárás válik széles körben elérhetővé a vízügyi cégek számára, amely az eddig alkalmazott módszereknél magasabb minőségi szintet biztosít, környezetkímélőbb, az emberi egészségre gyakorolt hatása kedvezőbb, emellett alkalmazása gazdaságosabb a vízművek üzemeltetőinek. A prototípus alkalmazásával létrejövő termék, technológia és a technológia üzemspecifikus alkalmazását biztosító tervezőszoftver a piacon jelen lévő fenntarthatósági, költséghatékonysági és minőségi igényekre kínál innovatív megoldást, s a szolgáltatás sikeres bevezetésével hozzájárulhatunk a vízügyi cégek környezetterhelésének csökkentéséhez, továbbá üzleti siker esetén új munkahelyeket hozhatunk létre cégünknél.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka