2012. április 5.

Szerző:
Szegedi Imre

Innovatív szívgyógyszeré a nagydíj

Március végén – immáron huszadik alkalommal – adták át a Magyar Innovációs Nagydíjat. A Magyar Innovációs Szövetség által alapított elismerést az az intézmény, illetve vállal­kozás kapja, amely az elmúlt évben a legnagyobb jelentőségű, nagy hasznot hozó inno­vációt valósította meg. A parlamenti átadáson az elismerést az Egis Gyógyszergyár Nyrt. képviselője vehette át.


A 2011. évi Magyar Innovációs Nagydíjban az Egis Gyógyszergyár Nyrt. részesült a vérrögképződés megelőzésére kifejlesztett Egitromb filmtablettáért. A gyógyszert az Egis saját szabadalmakkal védett módon gyártja és forgalmazza. Az Egitromb gyógyszerrel infarktuson, isémiás szélütésen átesett betegeket, akut koronária szindrómában szenvedőket gyógyítanak. E betegségek megelőzése, gyógyítása népegészségügyi érdek. Az Egis jelentős kutatás-fejlesztő innovációs munkával olyan új gyártó eljárást dolgozott ki, amely még az originális készítményt védő szabadalmak lejárata előtt lehetővé tette az Egitromb piacra hozatalát. A cég 2009-től 17 országban vezette be a piacra a készítményét. Az Egitromb eladásából a társaság 2011 végéig összesen 3,631 milliárd forint árbevételt ért el. Az itthon 2009 óta forgalmazott gyógyszerből összesen 993 millió forint bevételük származott, ami ezen időszak alatt az originális készítményhez képest 478 millió forint megtakarítást jelentett az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011. évi Ipari Innovációs Díját a Meta-MPI Kft. nyerte el a Metapay Fesztiválkártya bevezetéséért. A Metapay a világon először tette lehetővé a nagy látogatottságú fesztiválok teljes készpénzmentességét, mellyel nemcsak a fiatalok fizetési szokásaira gyakorol nagy hatást, de kényelmesebbé és biztonságosabbá is teszi a fizetéseket. 2011-ben közel 550 ezer magyar és külföldi fiatal használta az új rendszert.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetvédelmi Innovációs Díját és az Iparfejlesztési Közalapítvány Szervezeti Innovációs Díját a Budapesti Szennyvíztisztítási Kft. vehette át a Hatékonyabb üzemeltetés – élhetőbb környezet című pályázatáért. A fővárosi telep a legnagyobb hazai szennyvíztisztító létesítmény; a fizikai, kémiai és biológiai tisztítás elemeit ötvözve, zárt technológiában, rendkívül környezetbarát módon működik. A 350 ezer köbméter kapacitású üzem átlagosan 1,6 millió ember szennyvizét tisztítja naponta. A telepnek köszönhetően a budapesti szennyvizek 50 százalékos tisztítási aránya 95 százalékra emelkedett.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Agrár Innovációs Díját az Agro Legato Kft. nyerte el a HungaroLact nevű komplett fejéstechnológia rendszerért. Az általuk megalkotott fejőberendezés a jelenlegi legmagasabb műszaki és technikai színvonalat jelenti. Az új technológiát az igényes kis és közepes farmoknak, tejtermelő tehenészeteknek, illetve kecske- és juhtenyésztőknek ajánlják, akik a jó minőség érdekében fontosnak tartják a minőségi eszközök használatát.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díját a Femtonics Kft. érdemelte ki a 2D és 3D két-foton mikroszkóp fejlesztéséért. A spin-off cég 11 szabadalommal védett új lézermikroszkópja nagy sebességgel, három dimenzióban méri az idegsejtekben terjedő folyamatokat, és betekintést enged az idegrendszer hálózatainak működésébe. A világon egyedülálló optikai fejlesztésnek köszönhetően a mikroszkóppal egyszerre több száz idegsejt aktivitása is mérhető. A kutatók korábbi rekordjukhoz képest több nagyságrendet tudtak javítani a mérés sebességén, illetve a mérhető térfogat nagyságán.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díját a Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. vehette át az általa kifejlesztett TIPPLEN K 850 polipropilén termékért. A vállalat 2008-ban kezdte el az elsősorban extrúziós felhasználásra ajánlott, de emellett lemezek, profilok, csövek gyártására is alkalmas heterofázisos polipropilén kopolimer kifejlesztését. A létrejött termékek különlegessége a rendkívül magas merevség és hőstabilitás, valamint a jó feldolgozhatóság. A termék kifejlesztését 14 hónapig tartó kutatás-fejlesztési folyamat során oldották meg.

A Magyar Innovációs Szövetség Innovációs Különdíjával a GWE Budafilter Kft. PVC menetes, tekercselt szűrő, mélyfúrású ivóvízkutakba című innovációját ismerték el. A cég nagy áteresztőképességű vízszűrő berendezést fejlesztett ki és gyárt kutakhoz, valamint egyéb vízszerzési, illetve víztelenítési eljárásokhoz. Ezzel a megoldással a nagy átmérőjű csövek esetében is biztosítható a finomszűrő-képesség.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka