2011. szeptember 13.

Szerzők:
Kaló István
Balog Emese

Energiahatékonyság az öntözésben

A Föld népességének rohamos növekedése az élelmiszer-termelés nagyarányú növelését követeli meg, aminek alapvető feltétele az öntözéses gazdálkodás fokozott fejlesztése. Bolygónkon a megművelt mezőgazdasági terület mintegy hatodrészét öntözik, és ezen terem meg az élelmiszer-szükséglet egyharmada. A hatékony öntözéses gazdálkodás sikerét nemcsak az öntözés, de a vízgazdálkodás más elemei is befolyásolják. A vízgazdálkodás módszerei az elmúlt években drámai változásokon mentek át. A termelés mennyiségi mutatóit felváltották a kockázatcsökkentő, majd a fenntartható technológiák. Mára előtérbe került a víz- és energiatakarékos, környezetkímélő, alternatív energiaforrást hasznosító automatizált rendszerek alkalmazása.


A KSB szivattyú- és szerelvénygyártó vállalat éppen ezért komoly energiát fektet kutatás-fejlesztési projektjeibe, hogy képes legyen megfelelni a folyamatosan megújuló és növekvő vevői igényeknek. Az öntözőrendszer korszerűsítésére és hatékonyságának javítására merült fel igény 2010-ben a Mentész Zrt.-nél (a Mezőtúri Állami Gazdaság jogutódja) is, melyhez a KSB szakértelmét és tapasztalatát hívta segítségül. A cég használatában van Pusztabánrévén egy 500 hektáron kialakított, rizstermesztésre alkalmas terület, amelyet az ágazat fejlődése okán korszerűsítettek.

Az Amacan P szivattyú változatos területeken, gazdaságosan és biztonságosan üzemeltethető

A korábban használt szivattyúkat még a hetvenes években gyártották, ám ezek hatalmas energiaköltséggel üzemeltek, és mai viszonylatban meglehetősen gazdaságtalanul működtek. A terveknek megfelelően 2010-ben felújították a szivattyúházat, ekkor építették be a ma is üzemelő KSB szivattyút. Az újonnan beépített 75 kilowattos szivattyú korábbi két 50 kilowattos szállítási teljesítményének felel meg. A beruházás része volt a négy szivattyúhoz gyártott kapcsolószekrény is (teljesítménye: 1 × 75 kW; 3 × 50 kW). Vagyonvédelmi szempontból is történt fejlesztés: behatolásjelzőt telepítettek. Az új szivattyú, a kapcsolószekrény és a behatolásjelző beszerelése komoly kapacitásbővítést, valamint energiamegtakarítást és biztonságot jelent a cégnek.
Polecsák András, a Mentész Zrt. informatikai és műszaki mérnöke foglalta össze tapasztalatait: „Hosszú távú megoldást kerestünk az öntözőrendszer korszerűsítésére, amihez évekig nem kell hozzányúlni. Jelenleg egy Amacan szivattyú biztosítja azt a vízmennyiséget, amit régen három szivattyúval oldottunk meg. A beépített frekvenciaváltónak köszönhetően szabályozni tudjuk a fordulatszámot, a szállított víz térfogatáramát. Így mindig ideális mennyiségű vizet juttathatunk a rizsföldre, optimális energiafelhasználással. Már a második szezonban megy a szivattyú, stabilan megbízhatóan, 24 órás üzemben. Automatizált, vagyis működik a minimum, maximum vízszintszabályozás. Ha túl magas a vízszint, lekapcsol a szivattyú, ha alacsony, bekapcsol. Nagyon megkönnyíti a munkánkat, hogy nem kell folyamatosan ott állnia egy embernek.”

Amacan P – merülőmotoros szivattyú axiális propellerrel
Műszaki adatok
Tömegáram: 2919 m³/h
Emelőmagasság: 6 m
Felvett teljesítmény: 59,1 kW
Hatásfok: 83%
Beépített teljesítmény: 75 kW
Teljesítmény: 1 × 75 kW; 3 × 50 kW
Kivitelezés ideje: 2010. április 30.

Az Amacan P az öntözési és vízelvezető szivattyútelepeken kívül természetesen még számos területen alkalmazható, például a bel- és árvízvédelemben, valamint aquaparkokban.
Előnye, hogy az O-gyűrűs tömítés és az erőzáró felfekvés jóvoltából könnyen beépíthető az aknákba. Nincs szükség külön rögzítésre vagy elfordulás elleni biztosításra, így szerelése gyorsabb és egyszerűbb. Tandem elrendezésű csúszógyűrűs tömítésével kiválóan működik, valamint az olaj előtéttel és a minőségi kopás­álló anyagokkal éveken át zavartalanul üzemel. A szivattyú rendkívül gazdaságos, hiszen karcsú motorja révén csekély az áramlási veszteség a csőben. A biztonságos működést pedig a csapágyhőmérséklet-ellenőrzés és a szabadalmazott nedvességérzékelő segíti.
Az új fejlesztésű Amacan P számtalan előnye hozzájárul ahhoz, hogy a rizstelep megfelelő agrotechnikával a rendkívül aszályos években is megfelelő termésmennyiséget nyújtson – komoly energiamegtakarítás mellett.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka