2014. február 5.

Szerző:
S. K.

Innomatrix Services Kft. • innomatrix.hu

Központosított jogosultságkezelés vállalati környezetben – IdMatrix

Informatikai környezetekben, legyen szó akár irodai, akár technológiai hálózatokról, elengedhetetlen a felhasználói és adminisztratív jogosultságok szabályozása, illetve folyamatos nyomon követése.


A jogosultságkezelés alanyai általában az adott vállalat alkalmazottai, valamint olyan külsős dolgozók, akiknek – munkájuk elvégzéséhez – hozzáférést kell biztosítani. A jogosultságkezelés során ezek a személyek hozzáférést kapnak a menedzselt rendszerhez, és az ily módon létrehozott felhasználók számára jogosultságokat állíthatnak be, illetve vehetnek el.
Heterogén és/vagy egyedi fejlesztéseket is tartalmazó környezetekben ez támogató rendszer nélkül nem biztosítható megfelelően.
A piacon elérhetőek neves gyártók költséges és kevésbé rugalmas megoldásai, azonban tapasztalataink szerint ezek az esetek többségében nem képesek maradéktalanul kielégíteni a megrendelői igényeket.

Az Innomatrix Services Kft. IdMatrix rendszere költséghatékony megoldást biztosít a központosított jogosultságkezelés problémáira, legyen szó akár teljesen egyedi technológiai rendszerekről vagy standardizálható irodai környezetekről.
Eddigi tapasztalataink szerint a vállalaton, vállalatcsoporton belüli szervezeti átalakulások jelentős terhet róttak mind a HR, mind az informatikai üzemeltetésre. Mindez e megoldás alkalmazásával az integráció révén nagymértékben egyszerűsíthető, hiszen a szükséges változtatások automatikusan érvényre jutnak. Mindemellett a vállalatcsoporton belül szükséges együttműködés és a szervezeteken átívelő folyamatok is egyszerűsödnek.

A megfelelő informatikai biztonsági irány­elvek alkalmazásával kialakított jogosultság­kezelési folyamat során szoros együttmű­ködésre van szükség a humán, az üzleti, a biztonsági és az informatikai területek, valamint a felhasználók között, így biztosítva a folyamat hatékony működéséhez szükséges információáramlást. Ezek a feladatok a folyamat minden résztvevőjére komoly terheket rónak, hiba­lehetőségeket rejtenek, esetleges nem megfelelőségük kihat a cég működésére, biztonsági kockázatokat rejtenek magukban.

A rendszer főbb előnyei
  • teljes jogosultságkezelési munkafolyamat elektronikus leképezése és végrehajtása (igény feladása egységesített módon, jóváhagyások és elutasítások kezelése, beállítása);
  • támogatott rendszerek nagy számban állnak rendelkezésre (Microsoft, Oracle, SAP, Cisco stb.);
  • rugalmasan illeszthetőek az egyedi alkalmazások;
  • szerepkör alapú jogosultságkezelés támogatása;
  • adminisztratív szerepkörök (például jóváhagyás) delegálása;
  • kizáró és megkövetelő szerepkörök kezelése;
  • automatikus jóváhagyási eszkaláció;
  • beállítók értesítése, feladat hozzárendelése;
  • automatikus beállítás támogatása;
  • automatikus jogosultság-visszavo­nás távozó munkavál­lalóknál;
  • egyedi jogosultságkezelési folyamatok automatizálása (például részle­ges jogosultság megvonása, ha a munkavállaló szervezeti egységet vált, időszakos jogosultságmegvonás munkavállaló tartós távolléte esetén);
  • automatizált felhasználóértesítés;
  • egyszerű riportolási lehetőség (személyenkénti jogosultságtörténet, adott rendszer beállított jogosultságainak felülvizsgálata stb.);
  • különböző minősítésű rendszerek, hálózatok adatdiódán keresztüli integrációja.

Az IdMatrix rendszer funkcionalitásából eredő automatizmusokon keresztül képes tehermentesíteni a résztvevők mindegyikét a biztonsági szint emelése és a szükséges időráfordítások számottevő csökkentése mellett.
Mivel a felhasználók munkavégzéséhez szükséges jogosultságok töredék idő alatt rendelkezésre állnak, az adminisztratív teendők csökkennek, így az IdMatrix központosított jogosultságkezelő rendszer alkalmazása közvetlenül növeli a hatékonyságot. A megoldás előnye, hogy a kialakított mechanizmusok alapján erősíti a szabályoknak megfelelő működést.

Mivel a rendszer naprakészen kezeli a munkavállalók státuszát, szerepköreit, szervezeten belüli pozícióját, a licencgazdálkodás optimalizációját is elősegíti.
Az elmúlt időszak tapasztalatait alapul véve fejlesztette ki az Innomatrix Services Kft. a saját, IdMatrix megoldását, amely moduláris felépítésének köszönhetően teljes mértékben testre szabható, a kialakítás során minden ügyféligény teljesíthető, és akár Cloud környezetekben is alkalmazható.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka