2014. február 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Megint egy kis Google

A Gmail élesített egy új lehetőséget a Google+ népszerűsítésére: külön kell beállítanunk, hogy a Google+-on keresztül ki írhat nekünk levelet. Google+-a minden Gmail-felhasználónak van, legfeljebb nem használja aktí­van azt a közösségi, információmegosztó fiókot. A fiók ettől függetlenül nagyszerűen meg tudja osztani – az adatvédelmi szabályokat szem előtt tartva – az általunk nyilvánosság elé tárt adatainkat.


A Gmail már előzőleg szétbontotta az érkező levelek tárolását, személyre szabva kiválóan el lehet dönteni, hogy bizonyos leveleket milyen jelöléssel kapjunk meg. Amíg a Google+-on keresztül kapott levelet (feladót) nem igazoljuk vissza, addig azt a rendszer a Közösségi mappába helyezi. Ha válaszolunk, vagy az új feladót felvesszük köreinkbe, azzal erősítjük meg kapcsolódási szándékunkat. Ha azonban ennyit sem szeretnénk foglalkozni mindezzel, a Gmail Beállítások menüpontjaiban egy kattintással megoldható a téma lezárása. Azaz két kattintás, mert a lap alján el is kell menteni a változtatást… Persze mennyivel korrektebb lehetne ez, ha eleve kikapcsolt állapotban illesztették volna a rendszerbe mindezt, de hát a közösségépítő nagyok esetében ez a folyamat már csak fordítva fog működni. Ugyanez történt a YouTube kötelező regisztráltatásával is, vagyis csak az kommentelhet, aki bejelentkezik – ha a @gmail fiókba a felhasználó bejelentkezett, a Google+ fiókja is aktív, így a YouTube-on is aktívan mozoghat. Hát, ezt sem a felhasználók, sem az adatvédők nem nézték jó szemmel, akárcsak a legutóbbi beavatkozást.

Beavatkozásról jut eszünkbe: a fiókok védelme ugyanolyan fontos – ha az okos mobileszközök miatt nem fontosabb –, mint eddig. Egy egyszerű alkalmazásnak köszönhetően (’;--have i been pwned?) ellenőrizhetővé válnak fiókjaink, nem csupán a nagy ingyenesek, hanem bármely szerveren tárolt fiókunk. Csak rá kell klikkelni a haveibeenpwned.com oldalra, ahol az e-mail címet beírva és a pwned gombra kattintva rögtön kiderül, hogy tiszta-e az ahhoz tartozó fiók. Egyébként még mindig a felhasználói kényelem segíti a rosszindulatúakat…•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka