2011. augusztus 5.

Szerző:
Bubrik Gáspár

El-Tech Center
1/233-2138

Újpestről a világba, de akár a világűrbe is el lehet jutni

Kis túlzással azt is lehet mondani: Mindent egy helyen! Sőt, ez akár jelszava is lehetne az El-Tech Center projektnek. Ám gyorsan hozzá kell tenni: nem kereskedelmi „centerről” van szó, hanem a high-tech egyik itthoni fellegváráról, egy olyan – a kelet-közép-európai térségben – egyedülálló inkubátorbázisról, amely jó kiindulási pont lehet azoknak az újonnan betelepülő elektronikai kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek kutatás-fejlesztéssel, eredményeik gyakorlati kivitelezésével is foglalkoznak, és sikereket akarnak elérni a nemzetközi piacon.


 A tavaly év végi beköltözés óta „élvezik” a főváros IV. ke­rületében, az Észak-pesti Ipari Parkban létrehozott El-Tech Center (ETC) épületkomplexumának egyedülálló szolgáltatásait és speciális infrastruktúráját is a projektet megálmodó és azt finanszírozó, nemzetközileg is sikeres magyar cégtársak: a műholdas eszközeiről ismert BHE Bonn Hungary, a biztonsági rendszereket tervező és készítő Carinex, valamint a Technoorg Linda Kft., amely szakterületein, az ionsugaras mintapreparálásban, továbbá a lézertechnológián alapuló részecskemérésben a világ vezető cégei közé tartozik.

Külsőre a manapság a legkorszerűbbnek számító irodaházak minőségi és dizájnelvárásait is teljesítő A+ kategóriás, három részből álló épületegyüttes az Elektronikai Technológiai és Teszt Center, vagyis az El-Tech Center belterében nemcsak a klasszikus irodafunkcióknak van helyük, hanem az ide telepített legmodernebb technológiák használatára is van lehetőség.

Az összesen 11 ezer négyzetméter alapterületű – épületenként négy, illetve három szinttel, valamint teremgarázzsal is rendelkező – épületkomplexumban, a high-tech jegyében olyan csúcstechnikájú elektronikai eszközök tervezésére, gyártására és tesztelésére van mód, amilyenek például a műholdas alkatrészek, a repülőgép-fedélzeti műszerek, a robotrepülők vagy a speciális, nanotartományban érzékelő műszerek használatához szükségesek.

A beruházók közös szándéka tehát megvalósult, létrejött egy – nemcsak itthon, hanem a régióban is egyedülálló – elektronikai kutató-fejlesztő-gyártó központ, amelyben rendelkezésre állnak: számítógépes tervezőrendszerek, akárcsak a chipbeültetési – bondolási – technológiával ellátott nagytisztaságú szoba, nanotechnológiai kutatólabor, antisztatikus szerelőhelyiségek, a legmodernebb műszerekkel felszerelt elektronikus és mikrohullámú mérőlabor, klímavizsgálati helyiség, EMC-mérőszoba, a repülőgép-fedélzeti és űrtechnológiai berendezések teszteléséhez szükséges vibrációs laboratórium, valamint a legkorszerűbb CNC megmunkáló központtal felszerelt, mechanikai gyártóműhelyek mellett az élvonalbeli lézertechnológiai berendezések és optikai mérőműszerek.

Az űrkörülményeket vákuumkamrával modellezik, a vibrációs laborral pedig az űrhajó fellövése, illetve a repülőgép által okozott igénybevétel szimulálható. Az épület tetején távvezérelhető műholdvevő és vezérlőállomás áll rendelkezésre.
A tudásközpontként is funkcionáló ETC egyben inkubációs feladatot is ellát: teret és lehetőséget ad a kis- és közepes vállalkozásoknak, az újonnan alakult, nagy növekedési képességű cégeknek az elindulásra, továbbá az európai high-tech iparba és a nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekbe való tényleges bekapcsolódásra is. Ezt a követelményt már a tervezéskor is megfogalmazták a beruházók, vagyis egyrészt a magas technikai szintű tevékenységekhez és az önálló társaságok együttműködéséhez biztosítottak legyenek az ideális munkakörülmények, másrészt ez az épületformálásban – s az azt övező parkosított környezettel – is megjelenjen.

Az épületegyüttes több mint kétharmadában már tavaly óta folyik a munka, a többi részre várják azoknak a cégeknek a jelentkezését, amelyek – csatlakozva a projekthez – élni szeretnének az összefogás előnyeivel.
Az ETC összesen nyolc-tíz technológiai cégnek nyújthat otthont. Az épület a környezettudatos követelményeket is figyelembe veszi: a fűtést és a hűtést a 600 kilowatt teljesítményű hőszivattyús rendszer biztosítja, ezáltal jelentősen csökken az épület energiafelhasználása és közüzemi költsége.
Az ETC-projektről és a bérleti lehetőségekről bővebb információ a www.eltech-center.eu honlapon található.•

Az El-Tech Center Újpest káposztásmegyeri részén, az M0-s körgyűrű és az új Megyeri híd feljárójától néhány száz méterre, a 3-as metrótól – BKV-autóbusz­szal – is jól megközelíthető helyen található.

 


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka