Tudásból pénz: Tajvantól Amerikáig

Mogyorósi Péter ügyvezető és cége, a szegedi székhelyű Laser Consult Műszaki-Tudományos és Gazdasági Tanácsadó Kft. olyan munkát szeret végezni, amit nem vagy csak kevesen tudnak a piacon. Ez hajtja előre az 1992-ben alakult vállalkozást. A fizikus végzettségű igazgató-tulajdonos, aki valódi self-made mannek tartja magát, azt mondja: rendkívül fontos, hogy kiváló szemléletű és szellemű a csapata.


Mikor és milyen céllal alakult meg a Laser Consult Kft.?
– 1992 augusztusában azzal a céllal alakult meg a cég, hogy hidat képezzen az üzlet és a kutatás között. A munkánk tudományos műszerek és berendezések kereskedelmével kezdődött, amiből kialakult az innovációmenedzsment szolgáltatás.
Kinek és milyen szolgáltatásokat nyújtottak az elmúlt közel húsz évben?
– Egy Szeged környéki középvállalkozás kért meg bennünket először arra, hogy készítsünk számára egy kutatás-fejlesztési pályázatot – amit meg is nyertünk. Az elmúlt két évtizedben több fejlődési fázison ment keresztül a cég. Az első periódusban pályázatokat írtunk, ami új volt a piacon, mert a kilencvenes évek első felében még nem voltak pályázatíró cégek. Ezek később gombamód elszaporodtak. Ekkor váltottunk, mert azt vallom: olyan munkát végezzünk, amit senki vagy csak kevesen tudnak a piacon. Így már csak innovációs pályázatokat írtunk, amelyek sok mindent hoztak magukkal. A kilencvenes évek végétől ott voltunk a nemzetközi piacon, részt vettünk konferenciákon, kiállításokon – és figyeltünk. Amelyik szolgáltatás tetszett, azt meghonosítottuk, még akkor is, ha Magyarországon éppen nem volt rá kereslet. Hasznosítottuk tehát az ötleteket. De nem értük be ennyivel: idehoztuk a nemzetközi piacot, okosságot. Ez a PHARE (Poland–Hungary: assistance for the reconstruction of the economies; Lengyelország–Magyarország: támogatás a gazdaságok helyreállítására – a szerk.) időszakra esett. Volt egy PHARE által finanszírozott projektünk, amelyben technológiatranszfert végeztünk. Közben tanultunk is, mert a PHARE-projektben közreműködhetett EU-s szakértő is. Évekig dolgozott nálunk egy kiváló dán szakember. Így tanultuk meg a technológiatranszfert, amelyik az egyik legattraktívabb üzletág.

Mogyorósi Péter

Ez a folyamatos megújulás a mai napig jellemzi a céget?
– Igen. Olyannyira, hogy idén januárban jöttünk ki a legújabb szolgáltatásunkkal. Láttuk ugyanis, hogy ha technológiatranszfert végzünk, szükség van a szellemi termék értékelésére. Ez unikális szolgáltatás. Azt vizsgáljuk, mennyibe kerül egy szabadalom vagy szabadalomcsomag.
Kik a megrendelőik?
– Gyakorlatilag mindenki. A legkriti­­­­ku­­­sabb ügyfél a technológiaorientált kis­vál­lalkozás, még akár start-up cégként is.
A másik tipikus ügyfelünk az egyetemi vagy akadémiai kutató vagy kutatócsoport, aki, illetve amely vagy szellemi terméket állít elő, vagy kutatási szolgáltatásokat nyújt a vállalkozásoknak. Kapcsolatban állunk magyar és nemzetközi nagyvállalatokkal is. De bekopognak hozzánk egyéni feltalálók is, egészen fura figurák keresnek meg bennünket elképesztő dolgokkal. Legendákat tudnék mesélni róluk.
Meséljen!
– Elmondok két történetet. Az egyik éppen aktuális, mert napokon belül aláírjuk a szerződést. Egy kecskeméti fiatalember elhozott hozzánk egy, a rokona hagyatékában felfedezett találmányt, amit kivittünk a nemzetközi piacra. Bizonyos idő elteltével megkeresett bennünket Szingapúrból egy cég, hogy érdekli őket a találmány. Levélváltások és egy skype-os bemutatót követően kérték, hogy vigyem ki a berendezést Kuala Lumpurba, mert Malajziában van a cég központja. Kivittem, megmutattam, tesztelték, majd megírtuk a szerződést, amit a napokban látunk el a kézjegyünkkel. Hozzáteszem: ez egy olyan találmány, egy szobai légtisztító berendezés, amelyet még csak nem is szabadalmaztattak. A másik történet: eljött hozzánk egy idős békéscsabai gépkocsivezető, aki azt mondta, feltalált egy új elven működő robbanómotort. Írtunk egy pályázatot, hogy a prototípust le lehessen gyártani. Ezt megnyertük, megkerestük a győri egyetemet, ahol ilyen kutatások folynak. Végül nem lett belőle bombasztikus dolog, de az idős férfinak elkészítették a számítógépes szimulációt, ami több millió forintba került. Ez bejegyzett szabadalom volt, de kiderült, hogy a gyakorlatban nem működik.
Mi a Laser Consult Kft. filozófiája?
– Ezt azért nehéz megfogalmazni, mert folyamatosan változik. Az eredeti alapfilozófiánk az volt, hogy elsődlegesen a dél-alföldi, másodlagosan a magyarországi „tudásból pénzt” folyamatot segítsük. A technológiatranszferben azonban már teljesen a globális piacon vagyunk. Ügyfelünk például egy tajvani technológiai kisvállalkozás és egy indiai feltaláló is, de együtt dolgozunk a johannesburgi Nelson Mandela Egyetemmel és amerikai Fortune 500-as cégekkel is. Nyilván preferáljuk, ha szegedi, dél-alföldi, magyar az ötlet, a találmány, de igazán az vezérel bennünket, hogy ha valakinek eszébe jut valami okosság, abból hogyan lehet pénzt csinálni, társadalmilag hasznosítani.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka