2011. augusztus 5.

Szerző:
Czene Ákos

Pintér Művek
78/420-199

A múltbeli sikerekből nem lehet megélni

Dolgozni, dolgozni, dolgozni! — vallja Pintér József, a Pintér Művek tulajdonosa. Az ország egyik legnagyobb magánvállalkozása rendszeresen kap megbízást a Paksi Atomerőműtől, de mint megtudtuk, egyre szorosabb a kapcsolatuk az Alstommal és a Siemensszel is.


Ön szerint mi áll a Pintér Művek sikerének hátterében? Miben nyújtottak más szemléletet a hazai konkurenciánál?
– Vallom, hogy a sikerem titka egyszerűbb, mint azt sokan gondolnák. Kitartás, korrektség, jó munka és emberi kapcsolatok. No és természetesen az, hogy határidőre, precízen kell a vállalt feladatot elvégezni. Az alapok adottak, azonban ilyen széles spektrumú, illetve precíziós gyártáshoz azért szükséges egy szakmailag megbízható gárda is. Úgy gondolom, jó érzékkel válogatom ki munkatársaimat, akik kifogástalanul értenek a tervezéshez és a kivitelezéshez. A sikerhez jól felszerelt üzemre is szükség van, és büszkén állíthatom, Közép-Európa egyik legmodernebb gépparkjával rendelkezünk.
Mire vezethető vissza a Paksi Atomerőművel ápolt kiváló kapcsolat?
– A kezdetek odáig vezethetők vissza, hogy feltettem magam­nak azt az alapvető kérdést, mi az a két dolog, amire leginkább szükségük van az embereknek. Arra a válaszra jutottam: energiaforrás és a táplálék. Ugyanis amennyiben bármelyik elfogy, az élet is veszélybe kerülhet a Földön. Az első időszakban az Alstom Delas francia cégnek erőművi kondenzátorokat, vízkamrákat, hőcserélőket gyártottunk, majd a Paksi Atomerőműbe készítettünk reaktor segédberendezéseket, s emellett részt veszünk a primer- és szekunderköri rekonstrukciós és karbantartási munkálatokban is.
Később már a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. részére is terveztünk és készítettünk radioaktív hulladékok szállítására alkalmas B(U)F típusú konténereket. Érdekessége ennek a munkának, hogy a különféle sugárzó anyag tárolására szolgáló konténerek alkalmasak folyami, közúti, vasúti és tengeri szállításra is.

A legjelentősebb projektek közé azonban a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója technológiai fővállalkozói tevékenységét sorolnám, mely felöleli a tervezéstől a komplett kivitelezésig, üzembe helyezésig tartó folyamatot. Itt említem meg, hogy mi voltunk a tervezői, megvalósítói annak a projektnek, melynek keretében Csillebércről, a KFKI Kutatóintézetből kiszállították az elhasznált nukleáris fűtőanyagot Oroszországba.
Több komoly megbízatásunk is volt részben annak köszönhetően, hogy mi elvállaljuk azt is, amit más nem mer, vagy nem tud megvalósítani. Gondolok például a generátorok gyártására, ami új utat jelent az energiaszektorban, ahol rengeteg a feladat, a munka. Cégünk kínálata számottevően bővült azzal, hogy már vízgenerátorok gyártásával, felújításával is foglalkozunk, nem csak az atomerőművekkel. Megemlíthetem a mexikói Alstomtól és a Siemenstől kapott munkáinkat. Turbinákat gyártunk részükre, és ez hatalmas jelentőségű a cég történetében.

A cég első generátora (Szlovákia)

Kik számítanak a cég jelenlegi legnagyobb partnereinek?
– Legnagyobb és több évre áthúzódó projekt, mely az idei év végén fejeződik be, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-nek a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója III. ütem 1. fázis technológiai munkáinak elvégzése. Többéves szerződés köt bennünket mind az MVM PA Zrt.-hez, mind az MVM OVIT-hoz. Az Alstom Hungária Zrt. és a Siemens Erőműtechnika Kft. részére jelenleg is erőművi berendezéseket, turbinákat, illetve különféle alkatrészeket gyártunk és újítunk fel. Az Andritz Kft.-nek vízi erőművekhez készített generátorok felújításával is foglalkozunk.

Siemens turbinalapát

Melyik munkájára a legbüszkébb és miért?
– Talán amire a legbüszkébb lehetek, az a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. részére a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója technológiai munkáinak elvégzése, mely projektben már több mint tizenöt éve veszünk részt. Az első időszakban alvállalkozóként dolgoztunk a kivitelezésben, majd technológiai fővállalkozóként – számos alvállalkozót koordinálva – immár több ütemen keresztül végezzük a megvalósítást. De nem elégszünk meg a múltbeli sikerekkel. Valljuk: dolgozni, dolgozni, dolgozni! Csak ennyi mindenki feladata. Én mindenkor hosszú távra gondolkodva építem a cég üzleti stratégiáját, és úgy dolgozunk, hogy ne lehessen nélkülözni a Pintér Műveket semmilyen gazdasági helyzetben.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka