Új mikrofluidikai és mikroszkopikus eljárások

Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) és a Deb­re­ceni Egyetem (DE) kutatóiból álló konzorcium azt vizsgálja, hogy a sejtek genotípusa és környezete miként határozza meg azok meg­figyelhető tulajdonságait.


Hatalmas fejlődés ment végbe az elmúlt években a mikroszkópia és a biológiai vizsgálati mód­szerek miniatürizálása terén. Ezek az új technológiák lehetővé teszik az egyedi sejtek követését és környezetük manipulálását a laboratóriumban, így végső soron segítenek annak megértésében, hogy a környezet és az örökítőanyag hogyan alakítja a sejtek viselkedését.

Az európai uniós támogatással megvalósuló „Hogyan határozza meg a sejtek genotípusa és környezete megfigyelhető tulajdonságaikat? Rendszerszin­tű mikrofluidikai analízis az iChamber platformmal” című projektjükben a kutatók újfajta módon ötvöz­ték az egyedi sejt vizsgálatára alkalmazott technoló­giákat, aminek eredményeként új mikrofluidikai és mikrosz­kopikus eljárásokat fejlesztettek ki. Ezeket olyan élvonalbeli tudományos területeken alkalmazták, mint a gyógyszermolekulák gyors jellemzése, a daganatok vizsgálata, az immunválaszban részt vevő sejtek kölcsönhatása, a fotoszintézis és sejtosztódás kapcsolatának megértése algákban, a korallalkotó algasejtek jellemzése és a káros mutációk evolúciós szerepének megértése egysejtű sörélesztőben.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka