Tudomány és gyakorlat sikeres találkozása

A gazdasági élet szereplői és a felsőoktatás szorosabb együttműködését, a kutatási ered-mények gyorsabb gazdasági hasznosulását és a kutatók szellemi termékeinek védelmét tűzte ki célul az az uniós projekt, amelyre a Szegedi Tudományegyetem és a Kecskeméti Főiskola közösen nyert közel 500 millió forintos támogatást a Társadalmi Megújulás Operatív Programból.


A Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar járműépítő csapatának fejlesztése

 A gazdaságnak szüksége van új megoldásokra a verseny követelte hatékonyabb és gazdaságosabb termeléshez, a kutatók pedig nem az asztalfióknak szánják eredményeiket, mégsem találkozik mindig a tudomány és a gyakorlat.
A Tudáshasznosulást, tudás transzfert szolgáló eszköz- és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen és a Dél-alföldi régióban című projekt egyik célja éppen a találkozás, a technológia transzfert megkönnyítő szervezeti keretek, módszerek kidolgozása és támogatása.

– A Kecskeméti Főiskola olyan partnerprogramot szeretne megvalósítani, amely segít abban, hogy az érintett vállalkozások naprakész információkhoz jussanak a főiskola innovációs kínálatáról és gyakorlatáról – mondja Tóth Ákos, a Kecskeméti Főiskola projektmenedzsere, a Külkapcsolati és Technológiai Transzfer Iroda vezetője. – Ennek érdekében egyebek között tájékoztató kiadványt készítünk és rendezvényeket szervezünk, mert rendkívül fontos, hogy a gazdasági élet szereplői tudjanak arról, hogy miben számíthatnak a főiskolára, milyen témákkal foglalkozunk, milyen eszközeink, laboratóriumaink, műhelyeink vannak. Szívesen fogadjuk a gazdaságból érkező megrendeléseket egy-egy termelési probléma tudományos megoldására, hiszen az ebben elért sikerek, miként erre már több jó példa is van, növelik a főiskola gazdasági és innovációs potenciálját.

– Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy amikor a tudományos eredmények gyakorlati hasznosulásáról beszélünk, akkor voltaképpen a tudományos kutatók szellemi tulajdonáról van szó – hangsúlyozza Tóth Ákos. – Sajnos, sokszor maguk az érintettek sincsenek tisztában azzal, hogy mit is jelent a szellemi tulajdon menedzselése.

A projekt keretében olyan képzéseket dolgozunk ki, amelyek hozzá­segítik a kutatókat ahhoz, hogy tisztábban lássanak ebben a kérdésben. Emellett olyan szolgáltatásokat is nyújtunk, amelyek szabályozottá és átláthatóvá teszik a szellemi tulajdon eljutását a kutatóhelytől az azt felhasználó vállalkozásig.

Szabadalom lesz a „csodaautóból”

A projekt lehetőséget ad egy-egy konkrét szabadalmi eljárás lefolytatásának támogatására, hiszen az eljárás meglehetősen költséges. Nemzetközi sikert ért el és jócskán túlszárnyalta a magyar rekordot a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai (GAMF) Karának járműépítő csapata a Shell Eco-maratonon tavaly tavasszal a németországi Lausitzban. A feladat egy olyan jármű építése volt, amely a lehető legnagyobb távolságot tudja megtenni 1 liter benzinnel. Ezen a versenyen 1588 km/1 liter benzin lett az újonc kecskeméti csapat eredménye, majd további finomítások után augusztusban a finnországi Nokiában már 1941 kilométeres eredménnyel zártak. A jármű teljes egészében – beleértve a motort is – a GAMF Kar csapatának fejlesztése, ezért szeretnék levédetni a konstrukciót. Már el is indították a szabadalmi eljárást.

– Kiemelt szerepet szánunk a tehetséggondozásnak, mely elengedhetetlen a jövő kutató szakembereinek kineveléséhez. Ezt szolgálja az a főiskolai kezdeményezés is, melynek keretében egy hallgatói labort hoztunk létre, ahol a főiskolások a hasonló versenyekre is készülhetnek – emeli ki Tóth Ákos irodavezető.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka