2011. május 5.

Szerző:
Virágh Ildikó

Korrekt minőség, erős innovációs munka

A pénzügyi nehézségek különösen időszerűvé teszik a kutatás-fejlesztés és az innováció hangsúlyossá válását. Egy recessziós időszak után azok a vállalatok maradnak versenyképesek, amelyek a nehéz időkben sem hanyagolták el a fejlesztést. Jó példa erre a Seacon Europe. Berkovich Gábort, a cég ügyvezetőjét erről kérdeztük.


 Miben látja a túlélés, a fejlődés lehetőségét a jelenlegi gazdasági környezetben?
– A hosszú távon gondolkodóknak – a korrekt minőségen túl – az innovatív, előre mutató megoldások révén nyílhat esélyük, az ilyen termékek kifejlesztése viszont tőkeigényes és kockázatos. Igazán jót csak szűk szakmai területen lehet produkálni. Ez specializálódást igényel, ami versenyelőnyt adhat, ugyanakkor sérülékennyé is tesz. A védettséget a kooperáció jelentheti, és a Seacon erre építi stratégiáját. A specializálódni hajlandó cégek kooperációjában látjuk a megoldást oly módon, hogy az együttműködés a piaci munkában és a kutatás-fejlesztésben egyaránt megvalósuljon. Erre a filozófiára építve zártunk le az elmúlt öt-hat évben átlagosan évi két k+f projektet, amelyek eredményei mai termékkínálatunk gerincét alkotják. Így vagyunk képesek a „nagyok” – bankok, biztosítók, telko cégek – számára magas szinten megoldásokat szállítani úgy, hogy nincs viszonteladói tevékenységünk. Amit eladunk, az saját szellemi termék.

Veszteségforrások

Mi a cég legfontosabb terméke, szolgáltatása?
– Az egyedi szoftverfejlesztés, tanácsadás mellett két területre koncentrálunk. Az infrastruktúra-üzemeltetést a SeaFM ingatlan- és vagyongazdálkodási rendszer látja el, aminek most készül egy, az energiafelhasználás racionalizálását segítő modulja. Ide tartozik a gépjárműflotta menedzsment rendszer, amely a nyilvántartási és gazdálkodási funkcionalitása mellett a járművek, erőgépek felhasználásának kontrolljában is sokat segíthet. Fontos a mezőgazdasági földterületek környezeti paramétereit széles körben monitorozni képes TEMAG rendszerünk vagy a HR területen jól alkalmazható fejvadász portál megoldásunk. A másik csoportba sorolhatók a kockázatkezelés, a működésfelügyelet témakörbe tartozó alkalmazásaink, mint például a SeaLog digitális nyomelemző, amely a szokásos logelemzési szolgáltatások mellett a visszaélés és csalás felderítése, a HR kockázatok feltárása, valamint a rendszer-diagnosztika területén is hatékony támogató eszköz. A SARM jogosultságmenedzselő IT biztonsági eszköz olyan egyszerű kérdésekre képes választ adni, mint hogy egy bonyolult hálózatban kinek mihez vagy mihez kinek van jogosultsága, és mindez hogyan változik szándékunk szerint vagy annak ellenére.

Ezek mindegyike saját fejlesztés?
– Több termékünk kooperáció eredménye, a résztvevők pedig a Közép-dunántúli Regionális Informatikai Klaszter tagjai. Velük a piaci munkát is közösen végezzük. A 2006-ban létrejött klaszter számára a nemzetközi porondra való kilépés kiemelt cél. Ennek egyik sikeres példája a Cebbis projektünk, amelyben tíznél több külföldi partnerrel dolgozunk együtt.

A komoly k+f munkához gondot jelent-e az erőforrások biztosítása?
– Igen, például a tavaly februárban megnyert pályázataink kapcsán lassan halad a munka, a hivatalos eredményhirdetés ellenére késik a szerződések aláírása, a támogatások folyósítása. Történnek jó dolgok is, mint például az, hogy a klaszter-együttműködésen belül erős kooperációt folytatunk kutatóhelyekkel, felsőoktatási intézményekkel. A spin-off cégek jó lehetőséget nyújtanak közös kereskedelmi csatornák kialakítására, illetve arra, hogy olyan kiegészítő megoldásokkal erősítsük a kínálatunkat, mint a mesterséges intelligencia alapú hasonlóságelemzés.

Tudnak-e a kis- és középvállalkozásoknak is hasznos megoldásokat kínálni?
– Nagyvállalati igényességgel kialakított szoftvereink a kisebb cégek számára is hasznosak. A hatékony energiafelhasználás, bérgazdálkodás mindenkinek húsbavágó, az adat- és információvédelem fontossága lassan a kis- és középvállalkozások szintjén is trivialitás. Mi mindenkit biztatunk, ne csak költsenek a létesítményeikre, eszközeikre, hanem hasznot hozóan gazdálkodjanak velük.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka