Hegesztésoktatás – hatékonyan

Alapigazság, hogy manapság egy jó szakma ér annyit, mint egy átlagos diploma. Nemzetközi szintű, magasan kvalifikált piacképes szakmai tudás birtokában könnyebb elhelyezkedni. Ezen a téren sokat tesz a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft., amely jogelődjével együtt éppen 25 esztendeje foglalkozik hegesztő szakmunkások képzésével.


A Mátrai Erőmű által 1986-ban létrehozott tanműhelyből és az 1989-ben Kiváló Hegesztőbázis címet elnyert oktatóközpontból indult el az a folyamat, amelynek eredményeként 1998-ban létrejött a Mátrai Hegesztéstechnikai Kft., amely ettől kezdve állandó résztvevője az iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli oktatásnak. A gyöngyösi József Attila Szakközépiskolával együtt végzi hegesztő és karosszérialakatos tanulók gyakorlati oktatását; az iskolán kívüli felnőttképzés keretén belül pedig OKJ-s képzésben hegesztő, ezen belül bevontelektródás ívhegesztő, fogyóelektródás ívhegesztő, gázhegesztő, volframelektródás ívhegesztő képzése folyik, míg a nem OKJ-s képzésben minősített hegesztő, nemzetközi hegesztő, nemzetközi kiemelt hegesztő tanulhat és tehet vizsgát.

Az oktatott szakmák számából még auto­matikusan nem következik a minőség, mégis éppen a piacképességet, a korszerűséget és az innovációt lehet nyomon követni a Mátrai Hegesztéstechnikai Kft. életében. Az egyik leginkább innovatív fejlesztés a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által meghirdetett Baross Gábor Innovációs Program kutatás-fejlesztési projektre beadott pályázat volt, melynek célja, hogy az oktatóbázison folytatott hegesztőképzés elméleti és gyakorlati képzésének fejlesztéséhez szükséges új technológia bevezetésével javítani lehessen az oktatás színvonalát. A pályázat nagy sikert hozott. Az úgynevezett virtuális hegesztési környezet (CS Wave) alkalmazása az oktatásban egyszerre két különböző, magas színvonalú követelménynek felelt meg. Csökkentett költségek mellett lehetett még hatékonyabbá tenni a gyakorlati képzést.

Mindehhez egy berendezés kifejlesztésére volt szükség, amely a tanulás korai fázisában segít kialakítani azokat a készségeket, amelyek hagyományos módszer mellett magas anyag- és energiaköltséggel járnak, s ráadásul nem eléggé hatékonyak. A virtuális hegesztési környezetet megteremtő berendezés alkalmazása gazdaságos, hosszú távon a képzés költségeinek lényeges csökkenéséhez vezet. Ezért is fektettek nagy hangsúlyt ennek bemutatására és népszerűsítésére. Az elmúlt három évben 13 ilyen berendezést üzemeltek be a hazai iskolákban, oktatási intézményekben. Az elmúlt évek igazolták a fejlesztés jogosságát. Nem csak a villamos energiára fordított költség csökkent, hanem kevesebb lett a felhasznált anyag s azzal együtt a hulladék is, továbbá rövidebb lett az oktatásra fordított idő.

A berendezés nemcsak itthon aratott sikert, egyebek mellett a 2009-es Mach-Tech Hegesztéstechnikai szakkiállításon, hanem a legrangosabb hegesztéstechnikai vásáron a Schweissen & Schneidenen Essenben is. A világ minden részéről érkeztek látogatók, akik kipróbálták a CS Wave-et, és azóta már alkalmazzák is a hegesztőképzésben. Ugyanez a sors várt a berendezésre és a technológiára a pozsonyi hegesztési konferencián a Szlovák Hegesztés Kutató Intézetben, Szlovéniában a Celjén megrendezett 4th Welding and Cutting 2010 hegesztéstechnikai szakkiállításon és sok más bemutatóval együtt a Német Hegesztési Szövetség, valamint a GSI-SLV által közösen megrendezett duisburgi hegesztési konferencián is.

A Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. számos eredménnyel kapcsolódik a nemzetközi szakmai követelményekhez. Több mint tíz esztendeje akkreditálta az Európai Hegesztési Szövetség a kft-t., így a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesüléssel együttműködő partnerként szervezhetik a különböző, nemzetközi diplomát adó képzéseket. A Comenius programban való belépéssel az elsők között vezették be itt a tanúsított minőségirányítási rendszert. Az ÉMI-TÜV Bayern Kft. DIN EN ISO 9001:2000 szabvány szerinti tanúsítvány kiterjed a képzési szolgáltatások minden lényeges folyamatára. Alkalmazkodva a minőségi oktatás követelményeihez, a Felnőttképzési Akkreditáló Testületnél sikerült akkreditáltatni az intézményt.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka