Fél évtized a régiós innováció szolgálatában

A Közép-dunántúli régió kutatás-fejlesztési és innovációs tevékeny­ségét, a fejlődés állomásait nemcsak nyomon követi, hanem minden lehetséges – szakmai és anyagi – eszközzel segíti is a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (KDRIÜ), amely immár fél év­­tizedes tapasztalattal rendelkezik. A régió helyzetéről és a legfontosabb szolgáltatási tevékenységekről kérdeztük dr. Szépvölgyi Ákost, a KDRIÜ ügyvezető igazgatóját.


Dr. Szépvölgyi Ákos

Mi jellemzi a régió kutatás-fejlesztési és innovációs (k+f+i) tevékenységét?
– A Közép-Dunántúl országos átlagot jelentősen meghaladó gazdasági teljesítménye folyamatosan nő, de ez – egyelőre – sajnos átlag alatti kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységgel társul. A közfinanszírozású kutatási háttér lényegesen kisebb kapacitásokkal bír, mint az kívánatos és – a régió gazdasági potenciálját alapul véve – indokolt lenne. Ám szerencsére ezt a hiányosságot az egyes területeken a régió egyeteme és főiskolái pótolják. A keresleti és kínálati adottságok azonban sokszor nem találkoznak. Emellett a régió gazdasági teljesítményének jelentős részét a külföldi tulajdonú közép- és nagyvállalatok adják, amelyek csak korlátozottan végeznek k+f+i tevékenységet a régióban.

Úgy tűnik, a feltételek adottak, kérdés, hogy az érintettek ezt hogy tudják hasznosítani?
– A feltételek – az említett ellentmondásos adottságok ellenére is – jobbak az országos átlagnál. Ennek fő oka, hogy a k+f+i rendszer minden szereplője széles körű, országos és nemzetközi együttműködéseket épített ki. Ez biztosítja egyrészt a szükséges kapacitásokat, másrészt támogatja az eredmények piacra juttatását. Ehhez járulnak hozzá a régió meghatározó városainak együttműködései, amelyek szintén segítik az erőforrások jobb kihasználását.

Milyen területeken tudja mindezt támogatni a KDRIÜ?
– A KDRIÜ 2005-ös létrehozása óta folyamatosan formálja, a keresleti igényekhez igazítja szolgáltatási tevékenységét. Ennek központi elemei az innovatív, nagy növekedési potenciállal bíró kis- és közepes vállalkozások támogatása értéknövelő szolgáltatásokkal, a technológia transzfer hálózatok fejlesztése, a projektértékelés és -hatásvizsgálat, valamint az innováció népszerűsítése és a régió innovációs teljesítményének folyamatos mérése. Tevékenységünk fókusza 2010-től lényegesen változott: meghatározóan nemzetközi projektek segítségével a magasan képzett fiatal munkaerő támogatása, a nemzetközi vállalkozói mobilitás és a technológia transzfer kompetenciák fejlesztése került előtérbe.

Az előbbiekben hangsúlyozott technológia transzfer támogatás terén milyen tevékenységet végez a KDRIÜ?
– Tavaly óta részt veszünk egy, az Inter­reg Central Programban – nyolc ország részvételével – megvalósuló nemzetközi projektben: a Central Europe Branch based Innovation Supportban (CEBBIS). Ennek keretében elérkeztünk a megvalósítás második szakaszába, ahol a megalapozó felmérések után – a projekt másik régiós partnerével: az Innoskart Nonprofit Kft.-vel közösen – egy erőteljes informatikaiháttér-támogatású technológia transzfer kompetencia-rendszer kialakítását kezdtük meg. E rendszer lényege: az innovatív ötletekkel rendelkező vállalkozásoktól előre meghatározott információkat gyűjtünk be, amelyeket célszoftver segítségével dolgozunk fel. Az információk, az adatok elemzését követően határozzuk meg az ötlet továbbfejlesztését szolgáló tevékenységeket, amelyekkel a leghatékonyabb támogatás nyújtható az innovációs lánc bármelyik fázisában. Ez elsősorban a régió vállalkozásai számára nyújthat olyan értéktöbbletet, amelyet saját erőforrásaikból nem tudnak biztosítani.

Az anyagi források lehetőségeit tekintve milyennek ítéli a k+f+i helyzetét a régióban?
– A Közép-Dunántúlon a legfontosabb kapcsolódó fejlesztések az elmúlt öt évben egyrészt a Kutatási Technológiai és Innovációs Alap, másrészt az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaiból valósultak meg. 2011-től mindkét támogatási forrás nagy része az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében érhető el. Ennek egyik kulcsterülete a tudomány és innováció támogatása, amelyben folyamatosan jelennek meg új kiírások. E források megszerzésében a korábbinál hatékonyabban tudjuk támogatni a potenciális pályázókat, mivel a KDRIÜ márciustól hivatalos ÚSZT Információs Pontként is működik. Emellett ki kell emelni, hogy a visszatérítendő források szerepe is mind jelentősebb, a vállalkozásoknak figyelemmel kell kísérniük a kockázati tőke, a magvető tőke és az egyéb tőkejuttatási források nyújtotta lehetőségeket is. A KDRIÜ ebben is igyekszik partner lenni.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka