2014. február 5.

Szerző:
S. K.

BKV Vasúti Járműjavító Kft. • www.vjsz.hu

Sikeres évet zárt a BKV Vasúti Járműjavító Kft.

Az 1997-ben alakult BKV Vasúti Járműjavító Kft., a BKV Zrt. egyetlen leányvállalata, történeté­nek legsikeresebb évét zárta 2013-ban.


 Hosszú út vezetett idáig a 2011-ben még súlyos gazdálkodási válsággal küzdő cég életében. 2011-ben a BKV Zrt. megrendeléseinek drasztikus visszaesése következtében a kft. munkaellátottsága jelentősen romlott, árbevétele másfél milliárd forinttal csökkent, mindez 400 millió forint feletti veszteséget és likviditási válságot okozott.

A 2012-es esztendő a gazdaságos üzemméret kialakításával, a lecsökkent árbevétel, valamint a költségek és kapacitások összehangolásával telt. Ekkor egyszerűsödött a szervezet, felére csökkent a szervezeti egységek és vezetői szintek száma. A dolgozói létszám 25 százalékkal, ezen belül az improduktív létszám jóval magasabb arányban, 35 százalékkal csökkent. Új Kollektív Szerződést kötöttek a munkavállalói érdekképviseletekkel. Az intézkedések hatására a működés éves költségei közel félmilliárd forinttal alacsonyabbak lettek.
A kft. vezetése a teljes beszerzési rendszer átalakítása mellett döntött. Az átalakítás során a fő szempont a transzparens, érték alapú és a versenytisztaságot kiemelten szem előtt tartó modell megalkotása volt.

2013-ban az eredményes gazdálkodás bázisán jelentős minőségjavító intézkedéseket hajtottak végre.
A fő célkitűzés a több évtizedes rossz megszokások, dolgozói és vezetői viselkedési modellek átalakítása piaci típusú, rugalmas és eredményorientált irányba. Megújult a minőségirányítási rendszer, szigorodtak a beszállítókkal szemben támasztott elvárások. A gyakornoki és szakmunkástanuló program keretében 15 frissen végzett egyetemista és hét szakmunkás állt munkába.
A minőség javítása érdekében bevezették az 5S és a Kaizen néven ismert módszereket. A módszerek segítik a rend és a munkakörnyezet tudatos fejlesztését, továbbá a tulajdonosi szemlélet szélesebb körű elterjedését is.

Az intézkedések eredményeképpen a társaság 2013-ban eddigi történetének legmagasabb egy főre jutó árbevételét érte el, mindezt kiemelkedően eredményes gazdálkodás mellett.
Megvalósulni látszik a kft. célkitűzése, miszerint a saját piacán a legjobb és legolcsóbb szereplővé kíván válni. A VJSZ Kft. a rendelkezésre álló műszaki és szellemi kapacitásaival magas színvonalon és versenyképes áron képes ellátni mind a vaskerekes, mind a gumikerekes járműjavítási feladatokat.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka