2014. február 5.

Szerző:
S. K.

Festo Kft. • festo.hu

Sebészeti műszerek automatikus raktározása

Egy koppenhágai kórházban működik a világon az első teljesen automati-zált steril raktár sebészeti műszerek számára, amellyel tíz ember éves költségét takarítják meg. Elektromos hajtóművek és Clean Design kivitelű alkat­részek biztosítják, hogy minden megbízhatóan és gördülékenyen működjön.


A koppenhágai kórházban nagy nyomás nehezedik a sebészeti teamre. Naponta több mint hatvan műtétet végeznek. A pon­tosság és az időzítés kritikus. Ez természetesen lehetséges, feltéve, hogy a szükséges sebészeti eszközök pillanatok alatt rendelkezésre állnak. Azonban van valami, amit nem lehet magától értetődőnek venni: minden, műszereket tartalmazó tálca költséges, steril raktárt igényel, ami eddig jelentős erőfeszítést követelt meg a kórház személyzetétől. A kórház IT szakemberei felismerték, hogy a sebészeti műszerek elő- és odakészítése a műtőbe igen sok időt és pénzt igényel – nem beszélve arról, hogy a tálcák néha nem a megfelelő műszereket tartalmazták.

Habár automatizált raktári rendszerek mindennaposak az iparban, a sebészeti eszközök tisztítására és összeszedésére szolgáló kórházi rendszer kisebbfajta szenzációt keltett. A rendszer már az első naptól hibátlanul működik. A Gibotech mindössze tíz nap alatt, folyamatos üzemelés mellett telepítette a rendszert a kórház egyik új épületének szűk pincéjébe. Ez egyedülálló a maga nemében, és mintaprojektként szolgál az egészségügyi területen.

A rendszer tehermentesíti a kórház személyzetét attól, hogy a sebészeti műszerek nehéz kosarait kézzel rendezzék, a tervezett műtétek időpontjára összeállítsák, megtisztítsák, sterilizálják, tárolják, és időben a műtőkbe juttassák. Ezzel tíz ember egyévi költségét lehet megtakarítani, és olyan erőforrásokat szabadíthatnak fel, amelyeket a kórház más területeken jól alkalmazhat. A teljesen automatikus steril raktárban 1900 raktári hely és 1800 kosár van, ezek mindegyikét RFID címkével látták el. A rendszer naponta akár száz tranzakciót is kezel. Az egyes kosarak feldolgozásához öt-tíz percre van szükség.

1900 raktári hely: napi száz műtéthez elegendő kapacitás

A raktárrendszer folyamatait, annak érdekében, hogy a beruházási és karbantartási költségek menedzselhetőek maradjanak, a lehető legegyszerűbben alakították ki. A személyzet kézzel tölti meg a drótkosarakat a sebészeti eszközökkel, amelyeket steril mosogatógépekben tisztítanak meg. Ezután a kosarat olyan higiénikus krepp-papírral bélelik, amely nem károsodik az autoklávban történő sterilizálási folyamatban. A következő lépésben a műszereket műtétspecifikus csomagokká állítják össze, attól függően, hogy a következő napra tervezett műtétek mit igényelnek. A huzalkosarakat ezután a raktárrendszerhez viszik, ahol olyan jelzésekkel látják el, mint például a vonalkód, az RFID és az adatlapok. Másnap az automatikus handling rendszerek használják ezeket a jeleket arra, hogy segítsenek a személyzetnek megtalálni a kosarakat a raktárban.

Ennek a handling rendszernek az EGC elektromos hajtóművek – amelyek megbízhatóan és pontosan osztják szét a kosarakat a polcrendszer 1900 tárolási helye között – a mozgatói. Ahol a sebészeti műszerek túl közel kerülhetnének a rendszer alkatrészeihez, a CRDSNU sorozat Clean Design kivitelű pneumatikus elemeit alkalmazták. Ezek a tiszta tér 8-as osztálya szerinti tanúsítvánnyal rendelkeznek. A CPX/MPA szelepszigeteket decentralizáltan telepítették, és Ethernet/IP segítségével csatlakoznak a Rockwell vezérlőhöz.

A handling rendszer lelke: nagy pontosságú
és megbízható EGC elektromos hajtóművek

A rendszerben uralkodó nagyon tiszta és száraz atmoszféra valamennyi hajtómű számára nagy kihívás. Sem a pneumatikus, sem az elektromos Festo hajtóműveknek nem volt ezzel semmi problémájuk. Éppen ellenkezőleg, a rendszer tervezett üzemkészsége 97 százalékos volt, mára pedig elérte a 98,5 százalékos csúcsot. Ezzel a referenciaberendezéssel a világ többi kórházát is meg tudják nyerni. Összefoglalva: a rendszer mérhető, hosszú távú megtakarításokat képes eredményezni az egészségügyben.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka