2014. február 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Erős évkezdés

Elkezdődött az első teljes év a tavaly novemberben indult Startup Sajtóklub számára. A klub első rendezvényéről az Innotéka is beszámolt novemberben. A magunk részéről izgalommal vártuk 2014 első eseményét, mert az előző alkalommal bemutatkozó csapatok magasra tették a mércét. A meghívást nyert négy ötlet teljesítette a szintet.


Protoblox – prototblox.org

A szerszámgyártást hivatott megkönnyíteni a Protoblox technológiája, amely tulajdonképpen nem más, mint egy moduláris szerszámgyártó rendszer. Az előre gyártott, különböző fémötvözetekből készülő blokkok építőkockaként, hézagmentesen összeállíthatók, újrafelhasználhatók. Jelenleg a szerszámgyártási skála 30-40 százalékát képes lehet legyártani az összeállított blokkok, sablonok segítségével. Az egyes „kockák” eleve a tervezett szerszám képére kerülnek összeállításra, így nincs ősmintagyártás, jelentősen csökken a tervezési idő, a szerszámgyártás ideje pedig – az általános 6-8 hétről – akár 2-3 napra is rövidülhet… Többször elhangzott: a rendszer úgy működik, mint ahogyan legóból építkezünk, sok kis kocka adja meg a végső formát. Mondjuk, az igen fontos tényező, hogy geometriai szempontból le lehessen gyártani a szükséges szerszámot, össze lehessen állítani a sablont. Nagyméretű vagy nagy darabszámú projektek esetében használható. Az egyik cél az online megrendelés, sablon-összeállítás (tervezés) tökéletesítése. A cég már két éve sikeresen működik, referenciáik és tanulmányaik meggyőzőek lehetnek. Számításaik szerint például szélerőművek alkatrészeinek gyártása esetében akár 82 százalékos költségcsökkentést is el lehet érni.
Az elsődleges cél a jelenleg mintegy 1200 modul tízezerre bővítése, ezzel pedig a geometriailag megvalósítható és így az általuk gyártható eszközök tárának bővítése.

Flylong

Az egyik legizgalmasabb és a leginkább fantáziabeindító startup volt a Flylong hidrogénnel töltött lufija. A kifejezéssel nem minősítünk, de így a legegyszerűbb megfogalmazni mit láttunk, hallottunk. Semmi másról nincs szó, mint a hidrogénre jellemző kiváló tulajdonságok felhasználásáról, azzal együtt, hogy a tudomány mai állása szerint ebben a technológiában még semmi sem biztos. Tegyük fel, hogy a február végére elkészülő prototípus beigazolja majd a tíz éve folyó kutatások, számítások és a más tudósok által sem meg nem erősített, sem meg nem cáfolt tényeket, és a Flylong valóban sokáig képes lesz a levegőben maradni… Hogy miért olyan érdekes ez? Mert, mint iskolai tudásunkat felelevenítve megtudtuk, a hidrogén diffundál, vagyis szökik, így – bár nagyon hasznos gáz – képtelenség bezárni és hosszan tartó munkára fogni. Nos, ez az a tényező, amit a Flylong csapata igyekszik megszüntetni a projektben.
A felhasználási terület rendkívül sokoldalú lehet, hiszen a több lépcsőből álló projekt első célja a különböző terhek magasba emelése és biztonságos ott tartása, akár húsz évig. Szemben például az eddig óriási összegeket felemésztett próbálkozásokkal, ahol maximum harmincnapos fennmaradást sikerült elérni…
S hogy mit tud majd felemelni ez a, nevezzük így: léghajó? Például wi-fi szpotot tartósan, de a szállításban is jeleskedhet, nagy terheknél vagy csupán környezetkímélő üzemmódban. Ha pedig nem emelésre, szállításra alkalmazva bocsátják fel, esőt (öntözővizet) csinál… igen, ez is egy lehetőség. A hidrogénnel teli léghajó, az akár 1000 méteres magasságba feljuttatott szélgenerátorral áramot termelhet, mellyel energiát biztosít a légkör párájából való víz kivonására - ezáltal pedig a sivatag fölött lebegő ballonok alatt oázisokat is létre lehet hozni.
Kíváncsiságunk határtalan, hiszen ha ez a technológia beváltja a hozzá fűzött reményeket, ismét lesz egy bolygókímélő technológiai megoldás. Addig is a demo eredményekről igyekszünk majd hírt adni.
A cél a világbéke… ha az nem is, de a környezettudatos és megújuló, hidrogén energia alapú gazdaság alapjainak megteremtése.

Frequentor DAP – aratokft.hu

A startup mögött álló cég már húsz esztendeje működik sikeresen a hazai akusztikai piacon, tervezés és kivitelezés oldalon egyaránt. A cél a kiemelkedő, egyedi hanghatás elérése minimális tervezéssel. Az eszköz pedig a Frequentor DAP nevű mobil, forgatható akusztikai panel. Különlegességét az adja, hogy egyik oldala – nem szó szerint idézve – teltebb hangzást ad a térnek, a másik oldal pedig csökkenti a reflexiókat. A tervek szerint a jövőben akár egy üzletből is hazavihető, távoli irányítással is vezérelhető eszköz gyakorlatilag bármilyen teremből remek akusztikájú helyiséget varázsol, annak megfelelő részein elhelyezve. Persze az igazán tökéletes megoldáshoz itt sem árt hozzáértő szakember segítségét igénybe venni, de alapvetően a panelek bárki által elhelyezhetőek. A projekthez a Nemzeti Innovációs Hivatal biztosít mentort, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Terméktervező Tanszékkel együttműködve biztosítható a panelek trendeknek megfelelő, modern megjelenése.
Az elsődleges cél a hazai akusztikai piac hardveres elérése, amit ma jellemzően nagy külföldi cégek termékei uralnak.

CO3 – co3app.com

Az online ügyviteli rendszerek sorát bővítő megoldás 2011 óta elérhető, de még startup fázisban van. Kis- és középvállalkozásoknak ajánlott, ötfős felhasználói keret körül (ami minden bizonnyal tovább bővíthető). Az alkalmazás egyediségét az adja, hogy olyan csoportba foglalja az egyes funkciókat, amelyek elméletileg a leginkább szükségesek egy cég életében, és azoknak azon tulajdonságait szedi össze, amire valóban szükség van, sallangok nélkül. A „7 in 1” a CRM, a számlázás, teendők, naptár, projektek, fájlok és készlet, raktár funkciókat teszi elérhetővé, de csatlakozhat hozzá akár levelezés is, vagy a későbbiek folyamán egyéb kiegészítő modul. Ezek mellett a felhasználók (alkalmazottak) és a cég számára is védettséget nyújt azzal, hogy például az adatok felvitelét követően 30 percig lehet módosítani, ám azután nem lehet se módosítani, se törölni azokat. Természetesen a szolgáltatás felhő alapú, mindig elérhető, regisztrációt követően nagy pontossággal választható a számunkra megfelelő csomag. Mobilra optimalizált, és okos eszközökön képes futni. Felhasználói felülete tetszetős, nem a szokásos szigorú szürke élményt adja, de nem is estek túlzásba a tervezéskor. Használatához nincs szükség különösebb tudásra, akinek nem idegen az internet, ezt is gyorsan meg tudja tanulni.
A cél természetesen a világhírnév és a nemzetközi piac.•

A látottak alapján szubjektív helyezési listánk az innováció becsült mértéke, alkalmazhatóságának mértéke, felhasználókra gyakorolt várható hatása szempontjából: 1. Protoblox, 2. Frequentor, 3. Flylong, 4. CO3.

Novemberi cikkünk ebben a témában: innoteka.hu/cikk/startup_sajtoklub.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka