2011. december 2.

Szerző:
Bubrik Gáspár

Egy-egy palackban, csillagjegyek és borkarakterek

A Nyilas pincészet a Mátrai borvidék meghatározó borászata. Gazdag borkínálatuk nem pusztán új címkét és ezzel új arculatot kapott, hanem szakavatott magyarázatot is arra, miért és kinek ajánlja a legújabb, 12 tagú horoszkópos borcsaládját. Nyilas Ilona ügyvezető igazgató szerint nem túlzás az új borcsalád kapcsán azt kijelenteni, hogy kétféle tudomány találkozása a csillagjegyes borfamília.


A borkészítés tudománya éppúgy több évszázados tapasztalatokon alapul, akárcsak az asztrológiáé. Ám ennél a valóság a legfontosabb mérce: a horoszkópjegyekkel megkülönböztetett borkollekció mindegyik tagja egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. Erről – saját „tudományára” alapozva – a kóstolója is meggyőződhet. A családi pincészet irányítója, a csillagjegyes nedűk ötletgazdája is egyben, akit arról is kérdeztük, hogyan született meg a ma még csak a magyar vevőknek kínált újdonság.

A Nyilas pincészet főleg külföldön forgalmazott, itthon még kevésbé ismert borkínálatából miért emeltek ki tizenkettőt és címkézték föl horoszkópos jegyekkel?
– Nem önkényes kiemelésről van szó, hanem többszörösen átgondolt, számos szakember bevonásával történt borválogatásról. Ezt persze egy pillanatnyi gondolat sugallta, amit a továbbgondolás folyamata követett. Idén januárban történt, hogy az elcsendesedett pincében kóstolgattam borainkat, mikor is a Szürkebaráthoz érve, érdekes felfedezést tettem: „Jé ez a bor olyan, mint egy mérleg karakter: pillanatok alatt lehet vele kapcsolatot teremteni, érzékeny, kifinomultan elegáns, mégis karakteres.” Ezzel a „kisördöggel” a fejemben kezdtem el a pincénk más borait is megkóstolni és hasonló megállapításra jutottam: az egyes borokat az ismert csillagjegyek jellemzőivel, főbb ismérveivel tudtam párosítani. Ehhez hozzátartozik az is, hogy erőteljesen érdeklődöm az asztrológia iránt és szívesen kombinálok szokatlan dolgokat az élet más területein is. Ezután az asztrológiához értő ismerőseim és borászaink között együttműködés kezdődött, ami csak a részletes leírásra vonatkozott, hiszen a borok és karakterek párosítása nagyon hamar egyértelművé vált. Tavasszal kezdtük el a csillagjegyes borok üvegbe töltését és arra törekedtünk, hogy valamennyi palackba „titokzatos” értéket zárjunk… Ezekből fajtánként egyelőre 1500-1500 palackot tudunk kínálni.

Hogyan lehet majd tartani az évenként esetleg változó szőlőtermés miatt, az adott szőlőfajtához most besorolt horoszkópos bort?
– A hangsúly a fajtán van, hiszen a szőlőfajták domináns ízjegyei közel állandónak mondhatóak, az évjárati hatás mellett is. Az idei szüret termésének karakterei erőteljesebbek lehetnek, hiszen igencsak jó évjárat a 2011-es.

A horoszkópos borcsaládnak van védettsége?
– Igen, az alapötlet, az eljárás és a kapcsolódó szellemi produktum védjegyoltalma folyamatban van, hamarosan az erről szóló dokumentum is a kezünkben lesz.

Ugyancsak védett eredetű borok a Nyilas pincészet borkínálatából azok a fehér-, rozé- és vörösborok, amelyek címkéit a világhírű Szász Endre grafikusművész tervezte. Hogyan és mikor jött össze a kapcsolat?
– Édesapám – akivel alapítottuk a boros vállalkozást – jó kapcsolatot ápolt a művész úrral, aki egy baráti beszélgetés közben elkezdett rajzolgatni s mire elbúcsúztak egymástól, kész volt a címketerv.

Mióta és milyen környezetben gazdálkodik a Nyilas pincészet?
– A Solybor Kft. – több, mint másfél évtizedes múlttal rendelkezik. Ahogy a Mátrai borvidék nagyobb részére, úgy ránk is jellemző, hogy számos külföldi országban ismertebbek vagyunk, mint itthon. Az értékesítési rátánk 70 százalékban külföldi, elsősorban Kanada, az Egyesült Államok, Németország, de vannak cseh, olasz és kínai vevőink is. Szeretnénk azonban itthon is meghatározni az identitásunkat, erre kísérlet a most bemutatott termékcsalád is, melynek szlogenje: „Nedű az égiektől”. Mintegy 220 hektár saját szőlőnk van, emellett további 200 hektár az integrált terület, több mint 20 szőlőfajtával dolgozunk és évente mintegy 20 ezer hektoliter bort készítünk. A boraink többsége reduktív jellegű, amelyeknél a gyümölcsösség, az illat, a könnyedség a fő stílusjegy. A hordós érlelésű borainkhoz mátrai tölgyből készült hordót használunk. Családi vállalkozásunk fontosnak tartja a folyamatos megújulást, a fejlődést, a vevőink igényeinek minél jobb kiszolgálását.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka