2017. december 12.

Szerző:
Szegedi Imre

Ünnep

Egyre izgalmasabb, egyre életközelibb témákkal jelentkezik a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat. Az idei egyik kedvenc előadásom Fábián István debreceni vegyészprofesszoré volt, aki napjaink egyik áltudományos vezér­hajójáról, a különféle csodavizekről mondta ki az igazságot. Azt, hogy az emberek milyen könnyen bedőlnek, s e bedőlés miatt gondolkodás nélkül adnak ki elképesztő összegeket egyértelmű hamisságokra.

Fábián professzor Csodavizek, csodasók: átverések a pi-víztől a himalájai sóig – ahogy egy kémikus látja című előadására megtelt az Akadémia díszterme. Ami jó, sőt nagyon jó. Szintén nagyon jó, hogy ez a kiállás egy sorozat részének tekinthető. A homeopátia elleni fellépés és az oltásellenesség abszurditását taglaló tavalyi előadás ugyancsak a felvilágosítást szolgálta. Aki akarja, meghallja az üzenetet, jobb esetben meg is érti a kutatók figyelmeztetését. Reklámkampányt – a pi-vizes forgalmazókkal és a homeopátiás szereket árusító cégekkel ellentétben – nem tudnak folytatni, tehát hátrányos helyzetből indulnak.
De legalább megindulnak és tájékoztatnak.

Egyre profibbnak tűnik ez a hónapos eseménysorozattá terebélyesedett látványos ismeretterjesztés. Ezreket vonz a tudósok közelébe, akik olykor életbevágóan fontos témákban adnak segítséget. Életbevágó, hiszen hányszor hallottuk, hogy súlyos betegek orvos helyett homeopaták segítségében bíznak.
Jövőre majd újra ünnepel a tudomány, téma pedig bőséggel akad, hiszen világunk tele van képtelenebbnél képtelenebb átverésekkel – és erre fogékony emberekkel.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka