2022. november 9.

Szerző:
Szegedi Imre

Egyenlőtlenségek

Fontos és alapos felmérés eredménye jelent meg október végén a fiatal kutatók és egyetemi oktatók helyzetéről. A kezdeményezés nem külső megrendelésre, hanem belső elhatározásból indult. A Fiatal Kutatók Akadémiája 2021-ben egyedülálló kérdőíves felmérést készített a 45 éves vagy fiatalabb kutatók körében, hogy jövedelmüket és annak forrását (elsőként) számszerűsíteni tudja a korai életpálya minden szakaszában. Az eredmények sokatmondóak.

Az derült ki ugyanis, hogy nemcsak alacsony az érintettek jövedelme, de az egyenlőtlenségek is nagyok közöttük, még hasonló tudományos teljesítmény esetén is. A vidéki munkahelyű kutatók jövedelme alacsonyabb a Budapesten dolgozókénál, igen magas a másodállások és az ösztöndíjak aránya, ami nagy leterheltséget és bizonytalanságot von maga után, valamint megnehezítheti – a többi között – a fiatal kutatók családtervezését is. Tudjuk, de mégis nehezen emészthető, hogy a nők jövedelme szignifikánsan alacsonyabb a férfiakénál. Ez a hátrány az életkorral növekszik, ami a tanulmány szerint egyértelműen a gyermek­vállalással hozható összefüggésbe.

Az életkorral a válaszadók kutatásra fordított ideje csökken. Rendkívül nagyok a különbségek az oktatással töltött óraszámokban is, ami felettébb megnehezíti a jellemzően alacsony jövedelmű fiatal oktatók karrierjé­nek fejlődését, hiszen az egyéni elő­menetel­ben elsősorban a tudományos teljesítmény számít.

Az eredmények egyértelműek, az okok ismertek, amiken változtatni kell, mert ezt a korosztályt is itthon kell tartani.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka