2022. október 5.

Szerző:
Szegedi Imre

Kossuth-díjasok a katedrán

Ha nem is mindegyiken, de jó néhány díjátadón ott voltam. Amikor 2001-ben Szucsán András, a csongrádi Batsányi János Gimnázium fizikatanára kapta a Rátz Tanár Úr díjat, nem lehettem ott. Azóta fáj ez a hiány. Szucsán András engem nem tanított, egy-két alkalommal helyettesített, de ennyi is elég volt, hogy tudjuk, nagyszerű ember és kiváló oktató. (Akit helyettesített, az is az volt.) A díj azóta el­kerülte a gimnáziumot, de megtalált megannyi fantasztikus egyéniséget, akik a maguk iskoláinak Szucsán Andrásai.

Elkötelezettek, minden bizonnyal életre szóló nyomot hagytak tanítvá­nyaikban. Szerények, nagy tudásúak.

Idén immár 22. éve ítéli oda a Magyar Természet­tudományos Oktatásért Alapítvány a Rátz Tanár Úr Életműdíjat matematika, fizika, kémia és biológia szakos pedagógusoknak. A díjat a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium legendás matematika–fizika tanáráról, Rátz Lászlóról nevezték el, akinek a tanítványa volt pél­dául Neumann János és Wigner Jenő. Az alapítvány két-két millió forinttal jutalmazza a nyertes tanárokat, a szakma pedig a „pedagógusközösség Kossuth-díja­ként” tekint az elismerésre.

Az elmúlt időszak egyik meghatározó politikai vonulata a hazai közoktatás vélt és valós problémáival foglalko­zott-foglalkozik. Ez a díj sokaknak azt üzeni, hogy mégis érdemes ezt a pályát választani. A kétmillió forint természetesen nem feledteti a nehézségeket, de jelzi, hogy akikért ezt az egészet vállalják, a diákok, értékként tekintenek küzdelmes missziójukra.

A díj átadására várhatóan november végén kerül sor.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka