2024. május 7.

Szerző:
Ötvös Zoltán

Találmányok árnyékában

Az UNESCO javaslatára 2018-tól május 16-án ünnepeljük a fény nemzetközi napját. Azért éppen ekkor, mert 1960-ban Theodore Maiman amerikai fizikus és mérnök ezen a napon mutatta be a világ első működő lézerét. A bő hat évtizede csupán tudományos érdekességnek számító felfedezés – amiért az amerikai kutató nem kapott Nobel-díjat(!) – mára mindennapjaink része lett. A szórakoztató elektronikai szektor éppúgy használja, mint a gyógyászat vagy a hadiipar. A lézerrel egyebek mellett CD-ket játszunk le, szemészeti beavatkozásokat vég­zünk, bombákat irányítunk ellenségesnek titulált területekre. Egy találmány, amit jóra és rosszra egyaránt használunk.

A kutatói kíváncsiság folyamatosan ontja az újdonságokat. A fizikusok, mérnökök, vegyészek és a többiek kérdéseket tesznek fel, amelyekre hol választ kapnak, hol nem. A zsákutca is tanulságos, de az eredmény olykor rémisztő, beláthatatlan következményekkel jár. A mobiltelefon az életünket könnyíti meg, ám a belépakolt megannyi funkció az időnket emészti fel, személyes kapcsolatainkat emeli át a virtuális térbe. A vegyszerekkel nemcsak a növényi kártevőket pusztítjuk el, hanem a beporzásban alapvető szerepet játszó méheket is. A következmény: Kína egyes pontjain már emberek kézi erővel porozzák be a gyümölcsfákat.

A hasonló példákat sorolhatnánk, de a listázásból nem következhet az, hogy – tartva az ártó következményektől – ne akarjunk minél többet megtudni a természetről, hogy hagyjunk fel a kutatással, mert az eredményeknek káros hatásai is lehetnek.

A bolygónkért és az egymásért érzett felelősséget kellene magasabb szintre emelni.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka