2023. május 9.

Szerző:
Szegedi Imre

Ingadozó életkor

Mindannyian ismerünk koravén fiatalokat és fiatalos öregeket, de hogy ki melyik csoportba kerül, rengeteg tényezőtől függ, például, hogy milyen a genetikai adottsága, milyen környezetben él, és miféle munkát végez. Olykor jobban érezzük magunkat, időnként tele a cipőnk mindennel. Legszívesebben visszaforgatnánk az idő kerekét, hogy másként döntve másként alakuljon a sorsunk. Elkerüljük a stresszes helyzeteket, mert azok éveket öregítenek.

És akkor azt olvasni egy tanulmányban, hogy az ember biológiai életkora – ami azt mutatja, hogy függetlenül a naptári életkorunktól milyen idős a szervezetünk – megnőhet olyan stresszhatások közben, mint a terhesség, a Covid vagy egy csípőműtét. Az is kiderült, hogy az öregedés a stresszből való felépülés után visszafordul. Azaz, a biológiai öregedés nem egyirányú, gyakorlatilag vissza­fordítható. Korábban úgy gondoltuk, hogy az élő szervezetek biológiai életkora folyamatosan nő, de mára egyértelművé vált, hogy a biológiai életkor nincs elválaszthatatlanul összekapcsolva a naptári életkorral.

Bár a biológiai életkorban valóban előfordulhatnak rövid távú ingadozások, ám az általános tendencia továbbra is az öregedés irányába mutat. Arcunk, kezünk ráncosabb lesz, szaporodnak rajtunk az anyajegyek. Azonban éppen a tanulmányból tudjuk, hogy a biológiai öregedés legalább némileg visszafordítható, és ez felveti annak a lehetőségét, hogy olyan terápiákat fejlesszünk ki, amelyek ezt a visszafordítást fokozhatják. Álmodozni lehet és kell is.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka