2022. augusztus 3.

Szerző:
Szegedi Imre

Mauglik között

Számolatlanul kapjuk az e-maileket. Fontosakat és ér­dek­te­le­ne­ket, információnak álcázott reklámokat, politikai üze­ne­te­ket, de olyanok is érkeznek, amelyek messze túl­mu­tat­nak a küldő eredeti céljain.

Egy-egy jó gondolat, ha meg­fe­lelő pillanatban érkezik, széles kör­ben hasz­no­sít­ható. Ilyen volt Tóth Dániel pszichológus üzenete: „azok a gyerekek, akiket felkészítés és keretek nélkül hagynak magukra a digitális dzsungelben, annak farkastörvényei szerint fognak mauglisodni”. Egyszerű, tömör tartalom. A mauglik köztünk élnek. A mauglik a nyári hónapokban még inkább el­mauglisodnak. Még több időt töltenek számítógépes játékokkal, nyomkodják okostelefonjukat, amivel gyakran megrémítik a környezetüket. Elsősorban azokat az idősebbeket, akik még nem lógnak a világhálón.

Függőség, zaklatás, veszélyes kihívások. Helyzetek, ame­lyek kezelését a felnőttek sem tudják mindig megoldani, hogyan várhatnánk el ezt a legfiatalabbaktól. Hogyan magyarázzuk el nekik, hogy nem annyit ér, ahány like-ja, követője van, hogy ennél sokkal bonyolultabb és színe­sebb a világ. A világhálón terjedő hamisságok – én vagyok a legszebb, a legokosabb és minden másban is leg vagyok – özöne miatt rengeteg a sérült pszichéjű fiatal. Nem el­utasí­tani kell a digitális dzsungelt, hanem felkészülten belevágni a nagy kalandba. Okosan korlátozni, mert a világhálón megannyi hasznos ismeret is elérhető – és megannyi haszontalan, időt rabló butaság.

Aki nem vesz részt az online világban, lemarad a kor­tár­sai­tól. Aki csak ebben a térben mozog, az a való világban mozog maugliként.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka