2014. április 3.

Szerző:
Szegedi Imre

Auro-Science Kft. • auroscience.hu

Szupermikroszkóp segíti az agykutatókat

Európában az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében használták először a Nikon N-STORM szuperrezolúciós mikroszkóp rendszerét. A 2006-ban publikált eljárás alapján kifejlesztett mikroszkóp az Auro-Science Kft. közreműködésével került a magyar kutatókhoz.


A  fénymikroszkópok korlátozott térbeli felbontóképessége komoly hátrányt jelent. A fény fizikai sajátosságaiból következő felbontási határ X-Y irányban ugyanis 200–300 nanométer, míg Z irányban 500–700 nanométer. Az ilyen képalkotási felbontás nem teszi lehetővé, hogy a sejtet alkotó szervecskéket részleteiben vizsgálhassák. Az ezredforduló után több szuperrezolúciós fénymikroszkópos eljárás látott napvilágot. Ezek közé tartozik az egyedi fényforrások térbeli helyzetének pontos meg­határozásán alapuló STORM (stochastic optical reconstruction microscopy) megoldás, amellyel háromdimenziós felbontás – X-Y irányban 15–20 nanométeres, Z irányban 50 nanométeres – érhető el.

„A rendszer a mintában lévő egyedi fény­forrásokat (fluoreszcens molekulákat) külön-külön képes detektálni, és ezzel helyzetét nagyon pontosan meghatározni, majd szá­mítógépes eljárással a szuperrezolúciós képet megjeleníteni. A Harvard Egyetemen kifejlesztett STORM eljárást az idegsejtek kutatásánál is hatékonyan használják, hiszen az idegsejtek kapcsolódásánál lévő úgynevezett szinaptikus rés 20 nanométer körül van, így ezzel az eszközzel nagyon szépen látható az idegsejtek kapcsolódása, anatómiai felépítése” – tájékoztatta magazinunkat dr. Kun András, az Auro-Science Kft. üzletág­vezetője.

Ritkán fordul elő, hogy alulról jövő kezdeményezésként jön létre egy központ – márpedig itt ez történt, hiszen dr. Katona István agykutató kezdeményezésére alapozva alakult ez a bázis. Egy multinacionális cég, egy akadémiai intézet és egy magyar disztribútor cég, azaz a Nikon eszközeit forgalmazó Auro-Science Kft. találkozásából 2010-ben Nikon-KOKI Mikroszkóp Központként alakult tudományos bázis a közelmúltban új nevet kapott: Nikon Center of Excellence, Neuroscience. Ezzel az idegtudományi képalkotás magyar központja egy világhálózat tagja lett, amelynek további négy európai bázisa van.

Nikon Eclipse Ti-E inverz kutató­mikroszkóp az N-STORM rendszer alapja

Kun András szerint az együttműködésben mindhárom fél megtalálta a számításait. A műszer komoly technológiai előnyt jelentett az MTA KOKI kutatóinak, hiszen olyan felbontásban vizsgálhattak jelenségeket, ahogy előttük csak kevesen. Az Auro-Science Kft. létrehozott egy bázist, ahol a potenciális ügyfelek a professzionális felhasználókkal közvetlenül tudnak beszélni és információt kérni. Világszerte több szuperrezolúciós készüléket azért vásároltak meg, mert az MTA KOKI-ban egy sikeres bemutató meggyőzte a későbbi felhasználókat. Az Auro-Science Kft.-nek természetesen az az érdeke, hogy minél több műszer működjön az MTA KOKI-ban, hiszen így tud minél teljesebb képet nyújtani az érdeklődőknek. (Idén nyáron egy teljesen új készülék érkezik, ami új alkalmazást és kutatási irányt futtathat fel.) A kft. munkatársai az együttműködés keretében gyors kiszolgálással 24 órában rendelkezésre állnak az eszközök szervizelésére.

A műszer tulajdonságainak megismerése a Nikonnak is hasznos volt, hiszen első kézből kapott hiteles, biztonságos és ellenőrzött körülmények között született felhasználói információkat – pontosan arról a tudományterületről, amelynek kutatói számára a mikroszkóp született. A cégnek szakmai reputációt jelent, hogy a nemzetközileg elismert MTA KOKI munkatársai az ő eszközeinek a segítségével értek el újabb kimagasló eredményeket. A Nikon a publikációk mellett hasznos szakmai tanácsokat is kapott a fejlesztőmunkához – ezeknek köszönhetően olyan műszereket gyárthatnak, amelyek még jobban kiszolgálják a kutatók igényeit. Ezzel a visszacsatolással egy multinacionális cég rugalmasan tud alkalmazkodni a piaci igényekhez – ami nem mindig sikerül ilyen méretű vállalatok esetében. Kun András szerint a Nikon gyártó cégként nem akar minden piaci szegmensben jelen lenni, de azokon a területeken, ahol műszert kínál, ott minőségi prémium terméket nyújt a felhasználóknak. Aki szakmai téren követni akarja a KOKI-t, annak ilyen vagy ezzel megegyező tudású eszközöket kell használnia.

„Egy nagyon jól működő akadémiai intézet pályázati pénzeinek átgondolt és koncentrált felhasználásával egy üzleti partner és a gyártó cég közreműködésével világszínvonalú bázis jött létre” – értékelte a jelent dr. Soós Miklós, az Auro-Science Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint a fejlesztésnél három partner igényét kellett összehangolni, és ebből kellett kihozni az optimális megoldást.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka