Az antibiotikum-rezisztens baktériumok árnyékában

A kórokozók világszerte ellenállóbbak lesznek a gyógyszerkészítményekkel szemben, sőt a hatásukra még fertőzőbbé is válhatnak – figyelmez­tet Pál Csaba, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója.


Hatástalan antibiotikumForrás: Depositphotos/lightsource

A biológus szerint az emberiségre váró jövő több mint aggasztó, ugyanis az előzetes eredmények arra utalnak, hogy az új antibioti­ku­mok egy része nemcsak hogy hosszú távon hatástalan lesz, de még veszélyessé is válhatnak, mert olyan baktériumokat hoznak létre, amelyek amellett, hogy ellenállók, még a fertőzőképességük is nagyobb. Pál Csaba és kutatótársai olyan módszereket fejlesztettek ki 10-15 évvel ezelőtt, amelyekkel gyorsan és rutinszerűen tudják feltérképezni a kórokozók ellenálló képességét.

Az eddig bevált modell szerint mindig újabb antibiotikumokat vetnek be a gyártók, ha már a régiek nem elég hatékonyak. Jöhet a következő, ám ez folytonos versenyfutást eredményez, valamint óriási gazdasági terhet jelent. Mindemellett ez a típusú eltúlzott antibiotikum-használat a jövőbeli fejlesztéseket is megnehezíti, hiszen nem ritka, hogy a régi antibiotikumok ellen kialakult ellenállás bizonyos mértékben már az új, még be sem vezetett készítményekkel szemben is létezik, pedig a kórokozók még nem is találkozhattak velük. Pál Csaba szerint a mostani helyzetért nem csak a felelőtlen antibiotikum-használat okolható, mert egé­szen más típusú szerek és stresszfaktorok is alakít­hatják a baktériumok ellenálló képességét.•

Címlapkép forrása: Depositphotos/lightsource


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka