Őszintén hazug emlékeink

Mi az oka, hogy a hétköznapokban olyan képekről, emlékekről hisszük, hogy velünk történtek meg, amelyekről később kiderül, hogy nem is éltük át őket?


Forrás: Depositphotos/Wavebreakmedia

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület Programjának támogatásával, 2023 szeptemberében az ELTE Pszichológiai Intézetében indult kutatásról Király Ildikó kutatásvezető az mta.hu-nak elmondta: ezekről a fals emlékekről másokat is igyekszünk meggyőzni, és felhasználjuk őket, hogy színesebbé tegyük általuk a beszélgetést, pedig bármennyire is hisszük és érezzük, hogy igazak, valójában téves információn alapulnak. A felidézett téves emlékek gyakran valóságon alapulnak, csak az emberek kiszínezik őket, máskor teljes mértékben valótlanságok. Beigazolódott, hogy a felnőttek is könnyen hoznak létre ilyen emlékeket, és el is hiszik, hogy valóban megtörténtek.

Király Ildikó szerint akkor használjuk ezeket az emlékeket, ha meg akarunk győzni valakit valamiről, és az érveinket hiteles információkkal akarjuk alátámasztani. De akkor is hasznosak, ha be akarjuk mutatni az életünket a beszélgetőtársunknak. Esetleg igyekszünk megerősíteni a társas kapcsolatainkat azzal, hogy mi megbízható, együttműködő partnerek vagyunk. Ezekben az esetekben nagyon hasznosak ezek a (látszólag) valós eseményeken alapuló emlékek. Vannak olyan helyzetek, amikor hasznosabb a fals emlék, mint az eredeti, hiszen több információt hordoz. A kutatócsoport arra keresi a választ, hogyan lehet kiküszöbölni az emlékezésből a befolyásolhatóságot.•

Címlapkép forrása: Depositphotos/Wavebreakmedia


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka