A böjt jótékony hatása

Egyre fiatalabb korosztályban diagnosztizálják a végbéldaganatot; a tendenciák szerint öt éven belül minden negyedik-ötödik ilyen beteg az 50 éven aluli korosztályból kerül majd ki. A böjt segíthet a betegség megelőzésében.


16/8-as időszakos böjtForrás: Depositphotos/anaumenko

Az emésztőrendszeri betegségek megelőzésében is fontos szerepet kap a bél mikrobiom, vagyis a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok összessége. Beleink egészségét – a megfelelő tápanyagbevitel mellett – kellő mennyiségű alvással és sporttal is javíthatjuk, és akár az is segíthet, ha időnként csökkentjük a kalóriabevitelt: időszakosan vagy átmenetileg böjtölünk.

A böjtölés élettani hátterére – vagyis az úgynevezett autofágia mechanizmusára – az utóbbi évtizedek kutatásai mutattak rá még inkább. Ez a görög szó az önemésztést jelenti, vagyis amikor a sejtjeink a már nem jól működő sejtalkotórészeket lebontják. Leiszter Katalin, a Sem­melweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztro­enterológiai Klinikájának adjunktusa szerint böjt alatt bizonyos hormonok – például az éhezés során felszabaduló glükagon – termelődése és egyéb más hormonok együttes hatása az autofágia folyamatát serkentheti, tehát elősegítheti a sejtmegújulást.

Manapság az egyik leggyakoribb, az úgynevezett 16/8-as időszakos böjt. Ebben az esetben a nap 24 órájából 16 órát éhezik az ember, és a fennmaradó 8 órában – késő délelőttől kora estig – táplálkozhat, így 16 órában a hormonális változások következtében a sejtmegújulás, vagyis az autofágia előnyösebben működhet. Leiszter Katalin szerint a böjt hozzájárulhat a fogyáshoz, csökkentheti bizonyos vérzsírok szintjét és gyulladásos faktorok termelését, vagy túlsúlyos páciensek esetében javíthatja az inzulinérzékenységet.•

Címlapkép forrása: Depositphotos/anaumenko


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka