A szunnyadó vulkánok hirtelen ébredhetnek

Kitörhet-e egy vulkán akár több tízezer év nyugalmi időszak után? Ha igen, akkor ez mivel magyarázható, és mi vezet ahhoz, hogy a vulkánkitörések veszélyeseb­bek legyenek?


Ezek kulcskérdések a vulkáni veszély előrejelzésében, és ráirányíthatják a figyelmet azokra a tűzhányókra is, amelyek látszólag inaktívak. Hiába van ugyanis szunnyadó fázisban egy vulkán, nagyon gyorsan aktív állapotba kerülhet, és a kitörése a korábban ismerteknél nagyobb veszélyt hozhat.

Terepmunka a CsomádonTerepmunka a Csomád hosszú szunynyadási időszaka utáni első robbanásos kitöréseinek képződménysorán. (Fotó: Németh Bianca)

Az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Kőzettan-Geo­kémiai Tanszék és a HUN-REN–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport tagjai – neves hazai és külföldi szakemberekkel együttműködve – a Kárpát–Pannon térség legfiatalabb vulkánját, a székelyföldi Csomádot tanulmányozták. Harangi Szabolcs egyetemi tanár, a kutatási projekt vezetője szerint az elmúlt közel egymillió éves időszakban többször volt hosszú nyugalmi periódus, azonban még több tízezer, esetenként több mint százezer év szünet után is újra meg­indultak a vulkánkitörések! A legjelentősebb vulkanizmus az elmúlt 160 ezer évben volt; 95 ezer évvel ezelőtt például nehezen mozgó, viszkózus lávadómok türemkedtek ki, majd több mint 30 ezer év nyugalom után, 56 ezer éve újultak fel ismét a kitörések.

A Csomád jelenleg nem mutat olyan jeleket, hogy a közel­jövőben újra aktivizálódna. Azonban ez a tanulmány is rámutat arra, hogy egy friss magmafelnyomulás után akár heteken-hónapokon belül vulkánkitörés következhet be.•

Címlapkép: Németh Bianca


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka