Modellezett multikopter

Magyar kutatók elkészítették a DJI M600 szimulációs modelljét, ezzel a multikopter egyszerűbben és gyorsabban tesztelhető, és attól sem kell félni, hogy lezuhan. A kutatók által készített modellt bárki ingyen letöltheti.


Fotó: HUN-REN SZTAKI

A HUN-REN SZTAKI által koordinált Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium kutatói a multikopter repülésekor mért bemeneti referenciajelek (magasság, sebesség, bedöntés) és kimeneti mozgásállapotok (sebesség, szögsebesség) kapcsolatát írták le matematikai egyenletekkel. Ezekből a bemenet-kimenet kapcsolatokból állítható össze a drón szimulációs modellje, amely ugyanúgy vezethető, mint a valós drón, csak éppen a lezuhanás kockázata nélkül. A modell segítségével egyszerűbb és gyorsabb a bonyolult fedélzeti szabályzók tesztelése.

A szabályzó különféle pozíció- és sebesség-referenciajelek alapján vezeti a drónt, amely ezzel képes például egy gépjármű követésére. A fedélzeti rendszeren való implementáció­­val és a repülési tesztek mellőzésével nemcsak fejlesztési időt lehet megtakarítani, de biztonságosabb is lesz a fejlesztés, mert szimulációban szűrhetők ki azok a lehetséges hibák, amelyek a valós repülésben géptöréshez vezetnének.

A matematikai modell a drón gyári, alacsony szintű szabályzóját is tartalmazza, és referenciabemenetei tökéletesen megfelelnek a DJI OSDK (Onboard Software Development Kit) bemeneteinek, ezzel is segítve a modellen fejlesztett szabályzók valós használatát. A modell leírását és magát a modellt a szerzők az Aerospace szakmai folyóiratban publikálták.•

Címlapkép forrása: HUN-REN SZTAKI


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka