2014. április 3.

Szerző:
Bogdán Zoltán

HNF Technologies Kft. • info@hnftec.hu

Hideg neutronok

A korszerű kutatóreaktoroknál és spallációs neutronforrásoknál ma már alapkövetelmény a jó hatásfokú hidegneutron-forrás (HNF). Ezek létesítésében az egész világon vezető szerepet játszik egy magyar cég, a HNF Technologies Kft., amely remélhetőleg az ESS-projektbe is be tud kapcsolódni.


Az alacsony energiájú, úgynevezett hideg neutronok a termikus neutronoknál lényegesen hatékonyabb módon használhatók ugyanarra a célra: a tudományos és alkalmazott anyagvizsgálatok széles körére. Alkalmazásukkal jelentősen növelhető a neutronszórásos kísérleti eljárások érzékenysége.
Az előállítási elvük igen egyszerű: egy tartályt megtöltenek –250 ºC hőmérsékletű cseppfolyós hidrogénnel vagy deutériummal, az ütköző neutronok pedig felveszik a közeg hőmérsékletét. A gyakorlatban viszont hihetetlenül precíz, bonyolult és biztonságos berendezésegyüttest kell megépíteni, magában a reaktortartályban. Érthető tehát, hogy egy ilyen feladattal csak évtizedes tapasztalattal és súlyos referenciákkal rendelkező cégeket bíznak meg – mint amilyen például a HNF Technologies Kft., amelynek szakemberei még az 1990-es években szerezték meg a szükséges tudást és tapasztalatot, amikor a KFKI Budapesti Kutatóreaktorába beépítették Magyarország első hidegneutron-forrását.

KFKI kutatóreaktor: a hidegdugó behelyezés előtt

A magyar cég eredetileg egyetlen projektre jött létre 2000-ben: az ANSTO (Ausztrália) új kutatóreaktorába 2001 és 2006 között építettek be egy hidegneutron-forrást. Közben újabb feladatot is kaptak: 2003 és 2010 között Kínában, egy szintén újonnan épült kutatóreaktorban (CMRR) létesítettek hidegforrást. 2010 óta dolgoznak harmadik és egyben legnagyobb projektjükön, amely a Pekingben megépült új kutatóreaktorhoz (CARR) kapcsolódik.

A hidegforrás behelye­zése az ANSTO reaktorba

A megbízások elsősorban annak köszönhetők, hogy rajtuk kívül nincs még egy olyan cég a világon, amelyik vállalná a „testreszabott” létesítés összetett feladatát a tervezéstől a gyártáson át az üzembe helyezésig. Külön érdekesség, hogy ez utóbbi projekthez szükséges berendezésgyártás nagyobb részét sikerült Magyarországra hozniuk.

HNF moderátor kamra és hőcserélő komponensei gyártás közben

Szakmailag tehát nagyon is logikus lenne, hogy részt vegyenek az ESS tervezett speciális hidegforrásának megvalósításában, de nem egy példa mutatja, hogy a nagy dolgok nem mindig tudományos szinten dőlnek el…•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka