Sínen van a DélKerTész

Jó átlagos évet zárt a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete, melynek árbevétele megközelítette a hétmilliárd forintot. Tavaly a Szentesi paprika oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ) kapott az Európai Bizottságtól, a szövetkezetet pedig Élelmiszer-biztonsági Díjjal jutalmazták – tudtuk meg Ledó Ferenctől, a DélKerTész elnökétől.


Hogy értékeli a tavalyi évüket?

– A DélKerTész 2014-es évét jó átlagos esztendőnek mondhatom, hiszen volt már ennél jobb évünk, de volt ennél lényegesen rosszabb is. Ha mindezt lefordítjuk a számok nyelvére, akkor elmondható: a zöldség-gyümölcs árbevételünk tavaly 483 millió forinttal növekedett a korábbi esztendőhöz képest, így elérte az 5 milliárd 515 millió forintot. Ehhez jön még az egyéb inputanyag-forgalmazás, amivel a bevételünk megközelítette a hétmilliárd forintot. A paprikafélékből 5-7 százalékkal nagyobb mennyiség jött be, és az árak is elfogadhatóak voltak tavaly az elmúlt évekhez képest. A paradicsomból közel 30 százalékos mennyiségnövekedés volt, az ára 2-3 százalékkal emelkedett a korábbi évekhez képest. Természetesen az a legfontosabb, amit a tagjainknak fizetni tudunk. A paradicsom növekedése annak köszönhető, hogy 2014-ben a régiek helyett új, korszerű üvegházak épültek, elsősorban az Árpád Agrár Zrt. területein. Ezzel jelentősen megnőttek a hozamok. A káposztafélékből kevesebb jött be. Folyamatosan csökken a hajtatott káposztatermesztés. Itt a fejes káposztára és a kínai kelre gondolok.

A növénytermesztés időjárásfüggő, jöhet hideg, nagy csapadék, bármi. Volt-e ilyen jellegű problémájuk 2014-ben?

– A tagjainknál nem volt semmilyen különösebb termesztéstechnológiai probléma. Jelentős gondot okozott viszont a szeptember elején lezúduló nagy mennyiségű csapadék, amely még a fóliákban is tetemes kárt okozott. A becslések szerint a szeptemberi nagy esőzés 100-150 millió forintos kiesést jelentett tagjainknak.

Milyen fejlesztéseik, beruházásaik voltak az elmúlt évben?

– Tavaly közel 80 millió forintot ruháztunk be. Ennek a jelentős részéből, több mint a feléből gépeket vásároltunk. Elsősorban osztályozó- és csomagológépeket, valamint targoncákat, amelyek a központi telephelyünkre, valamint a nagyobb tagjainkhoz kerültek. Emellett pedig mintegy 35 millió forint értékben épület- és térbeton-felújításokra került sor a központi telephelyünkön. Most tartunk ott, hogy szinte minden épületünket sikerült felújítanunk, korszerűsítenünk. Örömmel mondhatom, hogy ennek a munkának a végére értünk. Jelentős informatikai fejlesztést is végrehajtottunk. Nagyon sok számítógépet és szoftvert kellett cserélnünk, mert annyira gyors a fejlődés, hogy ezt mindenképpen meg kellett tennünk. Rengeteg tétellel dolgozunk, és a tagjainktól egyre nagyobb az átvétel. Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a tagoknak a korrekt elszámolást és az eladásoknál a százszázalékos nyomon követhetőséget, nagyon fontosnak, hangsúlyosnak tartjuk a biztos informatikai hátteret.

Hogyan indult ez az év, és mit várnak tőle?

– Idén 250 millió forinttal szeretnénk tovább növelni a bevételünket, elsősorban a paprikafélékből. A növekedést ugyanis a megkötött szerződések alapján mindenekelőtt a paprikaféléktől és az ipari növényektől várjuk idén. Egy kicsit nehezebben indult az év a hajtatott kertészeteknek, mert nagyon rosszak voltak a januári és februári fényviszonyok, emiatt kisebb lemaradásban vannak. De bízom benne, hogy megoldódik a helyzet a jobb időjárással. A hidegfóliás paprikafélék kiültetése befejeződött. A káposztaféléket szedik a fóliában. Úgy gondolom, minden rendben van, nincs különösebb gondjuk a termelőknek.

Milyen fejlesztést terveznek erre az évre?

– Idén 60-70 millió forintos beruházást tervezünk. Folyamatosan kell az osztályozó- és csomagológépeket cserélni, mert a nagy kihasználtság miatt elavulnak. És folytatódik a térbeton felújítása is a telephelyünkön. Tervezzük, hogy szaktanácsadóinknak korszerű, táskában is hordható mérőeszközöket vásárolunk. Így a helyszíni szaktanácsadásnál is tudunk pontos (PH, EC, talaj- és közegnedvesség) méréseket végezni, ezzel is segítve tagjainkat a minőségi, környezetkímélő termesztésben.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka