A felhő nem csak rossz időt hozhat

Magyarországon a felhő alapú szolgáltatások területe még csak most van kialakulóban, a Mol-Control Automatizálási és Fejlesztési Kft. pedig éppen ebben a piaci szegmensben rukkolt elő úttörő lépésekkel – mutatott rá a cég legnagyobb kihívására Molnár József ügyvezető-tulajdonos. A vállalat jelenleg az Országos Onkológiai Intézet hat épületén alakítja ki „aktív” energiamenedzsment rendszerét.


Pontosan mire képes az ECO-MOD-CLOUD-SYSTEM® rendszerük?

– Elsőként azt kell kiemelni, hogy nem épületfelügyeleti, hanem egy olyan „komplex épületüzemeltetési rendszert” hoztunk létre, melynek segítségével a felhasználó képes nyomon követni minden egyes fogyasztását, akár több tízezer mérőpont egyidejű kezelésével, és ezek feldolgozásával azonnal megtakarít, és további megtakarítási lehetőségekre mutat rá. Talán kevesen tudják, de energiafelhasználásunk – és ezáltal energiaköltségeink – kétötöde az épületeinkhez kapcsolódik. Ezen belül is a legtöbb energiát az épületek üzemeltetésekor használjuk el, és csak viszonylag kis hányadát az építőanyagok előállítása, szállítása és összeépítése, bontása során. Maga a csomag akár egy alap tévé-előfizetés áráért hozzá­férhető, a felhasználók pedig okostelefonon, tableten, PC-n elérhetik a grafikus kezelői felületet. Ráadásul tavaly elkészült saját kamerarendszerünk, így képesek vagyunk zárt láncú tévészolgáltatást nyújtani a megrendelőknek. Az új modulok segítségével (mely modulokat az előfizetők tetszőlegesen választhatnak és válogathatnak össze) a felhasználók több információt, nagyobb kényelmet, gyorsabb üzemeltetési menetet, hatékonyabb és időben gyorsabb munkavégzést, energiatakarékosabb működést érhetnek el. Mindezek mellett folyamatosan a kor legmodernebb vívmányaihoz hozzáférve használhatják létesítményüket, annak nagyságától függetlenül.

Milyen megtakarításokat érhetünk el e rendszer révén?

– Termékünk alkalmazásával felhasználóinknál az elmúlt három évben produkált eredmények meggyőzőek: összességében több mint 100 millió forint beruházási meg­takarítást realizáltak CLOUD rendszerünk jóvoltából, amit jelenleg több mint 190 ezer négyzetméter területen alkalmaznak. Ezen­felül közel 120 ezer köbméter gázmegtakarítást, mintegy 17 millió kilowattóra villamosenergia-megtakarítást értek el ügyfeleink több mint 8000 tonna CO2-kibocsátás-csökkenés mellett. Ráadásul további 18 ezer óra felhasználói-üzemeltetői munkaidő-megtakarítás volt kimutatható. És azt sem szabad elfelejteni, hogy egy energetikai beruházással nemcsak az aktuális kiadások csökkennek, hanem az ingatlan piaci értéke is nő.

Hol találkozhatunk az országban a cég rendszereivel?

– Néhány jelentősebb létesítményt említve: a fővárosi Le Meridien Hotelben a hűtési rendszer felügyeletét látjuk el, a Sárvári Gyógyfürdőben a hűtési és fűtési, párátlaní­tó és uszodatechnikai rendszeret racionalizál­tuk. Szintén Budapesten az energetikai szempontokat is hangsúlyosan kezelő Eiffel Palace Irodaházban találkozhatunk a felhő alapú rendszerünkkel. Ez év márciusában az eddigieknél is nagyobb beruházásba kezdtünk: az Országos Onkológiai Intézet hat épületében vezetjük be energiamenedzsment rendszerünket, várhatóan júniusban fejezzük be a munkát. Természetesen egy új beruházás esetében könnyebb építkezni, hiszen egy meglévő rendszer kereteket szab, és a korábban beépített berendezkedéshez kell alkalmazkodnunk, ami egyedi megoldásokat igényel, és emiatt többletköltségekkel jár. Az onkoló­giai fejlesztés a precíz előkészítésnek és a CLOUD rendszer szolgáltatta gyorsító lehetőségeknek köszönhetően jól halad, és április végén már 80 százalékos készültségi szinten áll.

Mennyire nehéz egy felhő alapú szolgáltatással a magyar piacon hatékonyan terjeszkedni?

– Az emberek tartanak az ismeretlentől. Az az úttörő tevékenység, amit ebben a piaci szegmensben képviselünk, nem könnyű. Elsősorban hiedelmekkel és érzésekkel kell megküzdenünk, miközben a tények mellettünk szólnak. Szerencsére az elmúlt két évben nyert hat szakmai díjunk – Magyar Termék Nagydíj 2013-ban, Magyar Brand és Magyar Innovációs Díj tavaly és Greennovácios Nagydíj és Különdíj, illetve Business SuperBrands 2015-ben – rendkívül sokat segít az előítéletek lebontásában. Minden bizonnyal az is segítheti rendszerünk elfogadását, hogy a kormány 2015 novemberétől önálló pályázatokkal támogatja a felhő alapú szolgáltatás bevezetését.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka