2013. november 12.

Szerző:
Jandóné Szabó Margit terméktámogatás menedzser

Graboplast Zrt. • graboplast.com

Graboplast padlók – több mint 30 év a járműiparban

A Graboplast Közép-Európa legjelentősebb padlóburkolóanyag-gyártója, a magyar ipartörténet és Győr városának is egyik meghatározó vállalata.


 A céget cseh tulajdonosok, Grab Miksa és fiai 1905-ben alapították bőrvászon, viaszosvászon és linóleumpadló gyártására. A különféle műbőrök mellett a lakossági rendeltetésű PVC padlógyártást 1961-től kezdtük el, és a mai napig is sikerrel folytatjuk. A különféle speciális rendeltetésű tekercses padlóburkoló anyagok előállítása és piacra vitele több mint harmincéves múltra tekint vissza cégünknél. Stratégiánkban kiemelt szerepet játszik a különleges tulajdonságú burkolóanyagok és burkolati rendszerek kifejlesztése, gyártása és értékesítésének folyamatos növelése. Termékeink jelentős részét középületekbe, egészségügyi és oktatási intézményekbe, sportlétesítményekbe és a tömegközlekedési célú járművekbe építik be. A magyar piac mellett a világ több mint 70 országába exportáljuk termékeinket, az értékesítésen belül az export részaránya 93 százalék.

Cégünk fő törekvése a növekedés és a versenyképesség, a vevői követelményeknek, a világpiaci kihívásoknak való megfelelés. A Graboplast az ISO 9001 és ISO 14001 szabványoknak megfelelően igazoltan és rendszeresen auditálva működik.

A járműiparhoz szoros és régi szálak fűzik cégünket. Az 1970-es évek­ben nagy autógyáraknak (VW, FIAT, Lada stb.) szállítottunk ülés műbőröket és tetőkárpitanyagokat. Később elkezdtük a járműipari ­padló­gyártást, a rendszerváltásig a legnagyobb vevőnk az Ikarus volt, így termékeink a világ számos országába eljutottak. Az Ikarus hanyatlását követően, az 1990-es évektől az új piacok felkutatása és ezzel párhuzamo­san korszerű járműipari termékkínálat kidolgozása vált szükségessé.

Termékportfóliónk tartalmazza a városi, távolsági és kiránduló­buszok, trolik, villamosok, vasúti és metrókocsik padozatának kialakításához ideális padlóburkolatokat. Padlóink megtalálhatók egyebek között az Iveco és King Long buszokban, brazil és mexikói metrókocsikban, a Stadler FLIRT elővárosi vonatokban, a Combino villamosban és a Szocsiban megrendezésre kerülő 2014-es téli olimpiára készülő buszokban is.

Termékeink konstrukciójának és külsejének (minta, szín) kialakítása­kor a tervező, a járműgyártó, az üzemeltető és az utasok szempontjait és elvárásait egyaránt figyelembe kell vennünk. A tervezőnek fontos, hogy a műszaki teljesítmény mellett a dizájn illeszkedjen a jármű belső elemeihez (ülés, oldal-, tetőelemek stb.).

A járműgyártónak, a padlóburkolatot beépítőnek lényeges szempont a könnyű beépíthetőség. Az üzemeltető előnyben részesíti a minél tartósabb és könnyen karbantartható, biztonságos padló­burkolatot. Az utasok elvárják a csúszásmentességet, a biztonságot, az esztétikus járműbelsőt.

A Graboplast járműpadló termékeink kifejlesztése során figyelembe vesszük az iparági és utazóközönség elvárásait, emellett természetesen a különböző szabványok követelményeit is.

Biztonság

Járműpadlóink felülete csúszásmentes, ami azt jelenti, hogy nemcsak száraz, hanem nedves környezetben is megfelelő járásbiztonságot nyújtanak. Ezt a tulajdonságot különféle megoldásokkal biztosítjuk, például nagyon pici ásványi szemcsék felületbe ágyazásával és különleges prések alkalmazásával.
Igen fontos, hogy a padlók teljesítsék a különféle járműkategóriák által meghatározott követelményeket, ami a csökkentett éghetőségre, alacsony füstképződésre és az égés közben fejlődő gázok veszélyességére vonatkozik. A padlók gyártásához speciális kompozíciókat kell kidolgozni, különleges adalékanyagokat kell beépíteni a receptúrákba.
Akusztikus tulajdonságú járműpadlóink jelentősen hozzájárulnak az utasok jó komfortérzetéhez, és csökkentik a környezet zajterhelését.

Termékeink nem tartalmaznak sem a környezetre, sem az emberre káros anyagokat, vegyszereket, és 100 százalékban visszadolgozhatók. Padlóink rugalmasságát ftalátmentes lágyítószer alkalmazásával érjük el. Padlóink nem tartalmaznak nehézfémeket és oldószereket sem. Legújabb fejlesztésünk – a Silver Knight Safety 2,5 és 3 milliméter vastag járműpadlók baktériumelimináló és légtisztító funkcióval is rendelkeznek addicionálisan, így forradalmian új megoldást jelentenek a járműpadlók piacán.

Tartósság

Gyártmányaink fedőrétege, az úgynevezett koptatóréteg összetételéből adódóan kiváló kopással szembeni ellenállást, így hosszú termékélettartamot biztosít.
Termékeink jól vizsgáztak a fárasztásos vizsgálatokon, a konkurens külföldi gyártók hasonló termékeivel való összehasonlításban is, ami a hosszú élettartamot támasztja alá.
A padlóinkból kialakított burkolat az illesztéseknél, sarkokban és végződéseknél alkalmazott meleg hegesztéses eljárással teljesen vízzáróvá tehető, így a jármű aljzata védett marad, növelve a jármű élettartamát. Cégünk különféle profilú, a padlókkal színben harmonizáló hegesztőzsinórokat is kínál.
A padlóink szerkezetébe beépített üvegszálas réteg kiváló méretstabilitást biztosít, ami szintén fontos tartóssági tényező, mivel a buszok, villamosok, vonatok esetenként szélsőséges időjárási viszonyoknak vannak kitéve.

Könnyű alkalmazás

Padlóink rugalmassági tulajdonságai ideálisak, még a hajlatokban, domború felületeken is könnyen beépíthetők.
Az Omnis 2,0 és 2,2 milliméter vastag termékek nemszőtt textília hátoldala a padlók rugalmasságát növeli.
A különféle aljzatszerkezetekhez való jó tapadást a megfelelő ragasztó kiválasztása biztosítja.
A járműipari alkalmazástechnikai kiadványunk tartalmazza a részletes installációs és padlóink tisztításával, karbantartásával kapcsolatos tudnivalókat.

Vevőre szabott termékek

Termékkínálatunk műszaki és dizájn szempontból is széles, így partnereink megtalálják a számukra legmegfelelőbbet.
Új vevőigény esetén – vonatkozzon az a termék műszaki tartalmára, szélességére, színére, kiszerelésére – készek és képesek vagyunk teljesíteni az új elvárásokat.

Termékportfóliónk elemei

  • Omnis 2,2 mm és 2,0 mm vastag vlies hátú padlók – különféle buszokhoz
  • JP 2,5 mm és 4,2 mm stoplis hagyományos padlók – buszokhoz
  • Stop F 2,0 mm, 2,5 mm és 3,0 mm vastag padlók – elsősorban vasúti és metrókocsikhoz
  • Safedecor 2,0 mm – Tech Surface felületű extra magas kopás­állóságú padló
  • Silver Knight Safety 2,5 mm és 3,0 mm – Tech Surface felületű, nanotechnológiás új termékek kötöttpályás járművekhez is
  • Acoustic 2,0 mm, 2,5 mm, 3,5 mm, 6,0 mm vastag termékek, addicionális hangszigetelő tulajdonsággal

Termékinnováció – Silver Knight Safety padlók

Cégünk K+F csapata dolgozta ki a Tech Surface szabadalmaztatott gyártástechnológiát, amely lehetőséget nyújt speciális nanokompozitok alkalmazására a padlógyártásban. A gyártási eljárás során beépített nanoméretű titán-dioxid és ezüst komplex a pad­lóburkolatnak baktériumölő, önfertőtlenítő és légtisztító tulajdonságot biztosít. Kettős védelmi rendszere elpusztítja a káros baktériumokat, és környezetbarát módon eloxidálja az elpusztult baktériumokat és egyéb szerves szennyeződéseket a padló felületén.

A természetes fertőtlenítő hatás vegyszer használata nélkül érhető el. Az ezüstrészecske kapcsolatba lép a baktérium sejtfalával, bejut a sejtbe, hatástalanítja a különböző enzimeket, megbénítja a baktérium élettevékenységét, ezáltal a pusztulását okozza. A második védelmi vonal, a nanoméretű titán-dioxid, amely fénnyel való aktiválás révén fejti ki hatását. A természetes fényben, illetve a különféle fényforrásokban lévő UV fény hatására a nanoméretű titán-dioxid fotokatalizátor gerjesztett állapotba jut, erős oxidációs közeget hoz létre, mely lebontja a szerves anyagokat. Ennek eredményeként a felületről eltűnnek a kórokozók és a különféle egyéb szerves szennyeződések is. A folyamathoz csupán fényre, oxigénre és a levegőben lévő páratartalomra van szükség.
A Silver Knight Safety padlók, amellett hogy teljesítik a legszigorúbb biztonsági előírásokat, hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez is, hiszen csökkentik az egészségre káros baktériumok számát, a zsúfolt tömegközlekedésben részt vevő kötöttpályás járművek és buszok ideális padlóburkoló anyagai.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka