2012. április 5.

Szerző:
Szabó C. Szilárd

Szilák Labor Bioinformatikai és Molekulatervező Kft. • laszlo.szilak@gmail.com

Együtt dolgoznak a világ vezető gyógyszergyáraival

A világ vezető gyógyszergyártó cégei érdeklődnek a szegedi Szilák Labor Bioinformatikai és Molekulatervező Kft. találmányai iránt. A világszabadalmakat eredményező kutatások legújabb eredményeiről számol be Szilák László igazgató.


Az endocitózis az a folyamat, amelyben a sejtek különböző molekulákat, részecskéket vesznek fel. A folyamat mélyebb megértése nélkülözhetetlen a gyógyszertervezésben, mert a ma használt gyógyszerhatóanyagok közül kevesebb mint 10 százalék éri el a célsejteket, és ezeknek is csak töredéke kerül felvételre.

A Szilák Labor Bioinformatikai és Molekulatervező Kft. fő profilja egy transzmembrán, vagyis sejtfelszíni, heparin-szulfátot hordozó fehérje vizsgálata. „Észrevettük, hogy ez a sejtfelszíni fehérje nem csupán a sejt belsejébe képes bejutni, de egészen a magig hatol. Felfedeztük, hogy ez a transzmembrán fehérje képes kijönni a membránból, és magával viszi a külső szegmenshez kötődő molekulákat is. Ez lehet akár gyógyszeralapanyag, vírus vagy baktérium, tehát olyan anyagok, amelyek egyébként nem jutnának be a sejtbe. A szabadalmunk erre a mechanizmusra, erre a molekulára szól. A különböző vírusok: AIDS, a HPV és a HCV sejtbe való jutásának módját már megjósoltuk, amit más kutatók most kezdenek igazolni. Ha meg tudjuk gátolni az általunk vizsgált molekulának a sejtbe való jutását, akkor megoldhatjuk, hogy e vírusok más sejteket újrafertőzzenek, így csökkentve a fertőzött sejtek számát. Az általunk feltalált mechanizmussal gyógyszerhatóanyagokat lehetne létrehozni” – magyarázta Szilák László, s elmondta: az Európai Unióban bármikor megtörténhet a találmányuk szabadalmi kihirdetése, az Egyesült Államokban és Kanadában pedig folyamatban vannak a bejelentések. „A szabadalom kapocs az ipari-gyógyszergyári felhasználáshoz, azonban még számos tudományos kérdést alapkutatás szintjén kell megválaszolni. Ugyanakkor további hozadéka is lehet a kutatásoknak például a syndecan-4 bevitelre tervezett gyógyszerek családja. A kutatás-fejlesztés sikerét jelzi, hogy szabadalmunk alapján egyik felfedezőjét, Letoha Tamást meghívták egy vezető gyógyszergyárak – Sanofi, Merck stb. – részvételével szerveződő EU-s konzorciális pályázatba, melynek fő célkitűzése a hatóanyag-bevitel optimalizálása” – hangsúlyozta az igazgató.

Szilák László

Szabadalmaztatás alatt áll a szegedi cég génkezeléssel ötvözött őssejtterápiájának ötlete is. „A tumorok növekedési mechanizmusánál alapvető patológiai megfigyelés, hogy mind a primer, mind pedig a metastatizált tumorok csak akkor képesek fennmaradni, ha környezetükből érújdonképződést, angiogenezist váltanak ki, vagyis csatlakoznak a vérérhálózathoz. Tehát elvben, ha egy szolid tumor körül a korai stádiumban gátoljuk az indukált angiogenesist, akkor a tumorsejtek elpusztulhatnak, csökkentve ezzel az eredeti tömeget és a malignitást, továbbá lehetőséget adunk az eredményesebb immunválasz kialakulására is. Az eljárás nagy előnye, hogy a klasszikus, citosztatikumon alapuló rákkezelés egy időben alkalmazható ezzel az új technikával. Elképzelésünkhöz további bátorítást ad, hogy az FDA (Food and Drog Administration; Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság – a szerk.) engedélyt adott egy első fázisú, embereken történő, transzfektált őssejteken alapuló klinikai vizsgálatokra, egy hasonló őssejtterápiára” – mondta el Szilák László.

Letoha Tamásnak (balra) gratulál Steve Carney, a Drug Discovery Today főszerkesztője
a cardiffi Cellular Delivery of Therapeutic Macromolecules konferencián nyert legjobb poszternek járó különdíjért

A Szilák Laborral együttműködő Pharmacoidea Kft. vezetője, Letoha Tamás arról számolt be, hogy Alzheimer-kórra irányuló kutatásaik eredménye nyomán új funkcionális élelmiszerek gyártása kezdődik. A világújdonságnak számító MentalFitol egészségmegőrző eszenciát nem táplálékkiegészítőként vagy gyógyszerként hozzák forgalomba, hanem kenyérfélékbe, tejtermékekbe, felvágottakba teszik bele. Az ötlet alapja, hogy a kutatók felfedezték: a testünket alkotó 35 ezer féle fehérje közül tucatnyi hasonló módon károsodik. Ez a „fehérjeszemét” lerakódik a szervezetünkben, nem ürül ki. Az immun­rendszer védekező mechanizmusa pedig automatikusan „szőnyegbombázza” a rossz fehérjéket, amitől a környező egészséges sejtek is pusztulnak. A folyamat akár évtizedekig eltart, mire tünetek jelzik a betegséget, ám az addigra már gyógyíthatatlan. A szegedi kutatók felfedezésének lényege, hogy ezekhez a rossz fehérjékhez célirányosan eljuttatnak egy nagyjából ötven növényi eredetű összetevőből álló eszenciát, amitől azok kiürülnek a szervezetünkből.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka