2013. augusztus 5.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem • bme.hu

Csúcsműszerek a laborasztalon – zárul a Laborműszer-pályázat a Műegyetemen

Zárásához közeledik a KMOP-4.2.1/B-10-2011-0011 jelű, Laborfejlesztés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen című pályázat, amely korszerű, oktatási célú laboreszközök vásárlására fordítható csaknem 400 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyert 2011-ben az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai köz­ponti költségvetési előirányzatból.


Részt venni a jövő technológiáinak kifejlesztésében és a ma technológiájának értő használatában olyan ambíció, melyet szinte minden műegyetemi hallgató táplál magában. Ennek záloga a csúcstechnológiához való hozzáférés, melyre a pályázat keretében beszerzett eszközök segítségével lehetőség nyílik a technológiai alapú iparunk húzóágazataihoz kötődően az informatikától a közlekedésen át az orvosi műszergyártásig.

A sikeresen zárult közbeszerzési eljárások eredményeképpen az informatikai laboreszközpark audio-video feldolgozó munkaállomásokkal, oszcilloszkópokkal, jelanalizátorokkal bővült, például az Agilent E5061B hálózatanalizátorral, melynek segítségével egy elektronikus áramkör „veséjébe” láthatunk: azt vizsgálhatjuk, hogy hogyan viselkedik, ha különböző frekvenciájú szinuszos feszültséget kapcsolunk rá. A műszer jól használható audioalkalmazások, orvosi műszerek vagy rádiófrekvenciás áramkörök fejlesztésekor.

Agilent E5061B hálózatanalizátor

 

A projekt adatai
Kedvezményezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Megítélt támogatás: 399 926 066 Ft
Elfogadott projekt összköltség: 470 501 254 Ft
Támogatás mértéke: 85%
Időtartam: 2011. szeptember 1. – 2013. szeptember 30.
Projektmenedzser: Oroszi Zoltán
Szakmai vezető: Dr. Légrády Dávid
Pénzügyi vezető: Dr. Oberrecht Gabriella

Az Építőmérnöki Kar új feszültségpályás triaxiális berendezése lehetővé teszi, hogy a talajmintákat különböző erő- vagy elmozdulásvezérelt terhelési folyamatoknak vessük alá. Az aszfaltkeverék vizsgálatára alkalmas univerzális szervo-hidraulikus vizsgálógép, ahogy a neve is mutatja, rendkívül sokféleképpen alkalmazható az aszfaltok merevségi és fáradási tulajdonságainak meghatározására.

Cooper HYD25-II triaxiális aszfaltkeverék-vizsgáló

A Gépészmérnöki Kar új, univerzális szakítógépe segítsé­gé­vel végrehajthatók és kiértékelhetők húzó, nyomó, hajlító, lefejtő és tépő, kúszás és relaxációs, ciklikus, hiszterézis vizsgá­latok. Elkészült egy nanotechnológiai vizsgálatok végzésére is alkalmas laboratóriumi helyiség a szükséges kiszolgáló infrastruktúrával, a kiszolgálószemélyzet elhelyezésére szolgáló kommunális résszel és a gyakorlati foglalkozásokhoz elengedhetetlen tanulmányi térrel.

Zwick Z250 típusú számítógép-vezérlésű univerzális szakítógép

Az orvosi műszerfejlesztéshez kötődően a Természettudományi Kar a hallgatók által minden részletében hozzáférhető röntgen-CT berendezéshez jutott, melynek segítségével a mai modern 3D képalkotó diagnosztikai eljárások legrutinszerűbben alkalmazott műszerének fortélyait sajátíthatják el a hallgatók. Az orvosdiagnosztikai nagyberendezésekhez való hozzáférés nehézségét orvosolja a földmágneses térrel működő hallgatói demonstrációs MR-készülék, mely a modern MR képalkotó el­járások minden fizikai részletét gyakorlatban megtapasztalhatóvá teszi. A sugárterápiás kezelések minőségbiztosítását tanulhatják, kutathatják a hallgatók az új dozimetriai testfantom segítségével.

Hallgatói demonstrációs MR-készülék – labormérés a szabadban

A további pályázati beszerzésekről és a pályázattal kapcsolatos egyéb részletekről bővebb információ a http://labormuszerpalyazat.bme.hu oldalon található.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka