A függőség genetikai meghatározottsága

Szerhasználatra és addiktív viselkedésre is hajla­mosító géneket és génvariánsokat azonosí­tott egy nemzetközi kutatócsoport az ELTE és a Semmelweis Egyetem vezetésével.


Magyar, brit, amerikai és gibraltári egyetemek szakemberei a szerhasználathoz köthető és másfajta függőségek széles spektrumát és ezek lehetséges kapcsolatát vizsgálták 32 génvariánssal – az eredményeket a Journal of Personalized Medicine nevű szaklapban publikálták.

Egyes gének és variánsaik akár több típusú függőségre is fogékonnyá tehetnek.

A kutatók 3003 fiatal felnőtt – az átlagéletkor 21 év volt – mintáit elemez­ték. DNS-mintát vettek tőlük, és egy kérdőívet töltettek ki velük. A kutatók az alkoholfogyasztási és dohányzási szokásaikról, illetve arról kérdezték a fiatalokat, hogy milyen rendszeresen használnak kannabiszt vagy másfajta drogokat, illetve, hogy mi­lyen gyakran vesznek részt hét, potenciálisan addiktív tevékenységben (internethasználat, videójáté­kozás, közösségimédia-használat, fogadások, testedzés, haj­tépés és evés).

Az eredmények azt mutatták, hogy egyes gének és variánsaik fogékonnyá tehetnek egy személyt bi­zonyos szerek használatára és más, potenciálisan addiktív viselkedésre is, vagyis az ezekkel a génváltozatokkal rendelkező emberek több típusú függőségre is hajlamosak lehetnek. A FOXN3 gén és an­nak egyik variánsa például a kutatók szerint rendszeresebb alkoholfogyasztással párosult, továbbá problémás internethasználat és online játékok használata is magasabb arányban fordult elő az e gén­variánst hordozóknál.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka