Agykérgi kommunikációs csatorna

Az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutató­intézet (KOKI) kutatói a Lausanne-i Egyetemmel együttműködve egy új, régióspecifikus kommunikációs csatornát fedeztek fel és írtak le az agykéreg és a talamusz között.


Az emlősök agyában az információfeldolgozás csúcsán az agykéreg áll. Érdekes módon azonban a szaglóbemeneteken kívül semmilyen gyors, pontos információ nem jut el az agykéregbe talamikus átkapcsolás nélkül. Minden agykérgi régió kap talamikus bemenetet, még a szaglóérzékelő kéreg sem működőképes ép talamikus bemenet nélkül. A talamusz és a kéreg közötti kölcsönhatás nem egyirányú, mivel az agykérgi régiók nemcsak kapnak, hanem küldenek is idegrostokat a talamuszba. Ez a felülről lefelé irányuló információs csatorna a kortikotalamikus útvonal.

Hádinger Nóra és munkatársai új tanulmányukban egy eddig nem ismert kor­tikotalamikus kapcsolatot írtak le.

Illusztráció (Forrás: LaKwLAmcnBc/Unsplash)

Ez az új idegi útvonal jelen van a magasabb rendű kognitív funkciókban részt vevő frontális agykérgi régiókban, de hiányzik az érzékszervi információkkal foglalkozó koponyafali agykérgi területekről.

Az eredmények segíthetnek megérteni a normális idegi működés és a frontális kéreghez kapcsolódó krónikus neurológiai és neuropszichiátriai betegségek, köztük a Parkinson-kór, a skizofrénia, a krónikus fájdalom és az epilepszia neuronális alapjait, és új utakat nyitnak a kortikotalamikus kölcsönhatások tanulmányozásában.

Az erről szóló tanulmány a legrangosabb idegtudományi folyóiratban, a Nature Neuro­science-ben jelent meg.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka