2016. december 2.

Szerző:
Szegedi Imre

Újabb zöld lámpa

Jelenleg két vizsgálat zajlik az Európai Bizottságnál (EB) Paks II. ügyében. Az egyik az állami támogatások kérdését elemzi, a másik a beszerzési lépéseket. Miben tér el Budapest és Brüsszel véleménye? – kérdeztük november elején Aszódi Attila miniszteri biztostól, akitől magazinunk alapos helyzetjelentést kért és kapott a tervezett paksi építkezéssel kapcsolatban. Lapzártánk előtt jött a hír, hogy az Európai Bizottság lezárta azt a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárást, amelyet a paksi atomerőmű felújításával kapcsolatban, a közbeszerzések ügyében indított. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a brüsszeli testület két éve indított eljárást, a mostani döntés pedig azt jelenti, hogy az EB nem vitatja Magyarországnak azt a jogát, hogy megállapodjon Oroszországgal az erőműépítésről és a hitelfelvételről. A miniszter mindezek alapján reális esélyt lát arra, hogy 2017-2018-ban megkezdődjön a paksi kapacitásfenntartással kapcsolatos építkezés.

Azaz már csak az állami támogatások kérdését elemzik Brüsszelben – bár az sem kizárt, hogy mire lapunk megjelenik, ebben a témában is döntés születik. Aszódi Attilától tudjuk, hogy az uniós szabályozás értelmében az állami támogatás ügyében folyó mélyreható vizsgálat idejére az úgynevezett standstill, vagyis kivárásos állapot áll fenn, az orosz hitelkeret lehívásának megkezdésére csak ennek megszűnése után kerülhet majd sor. Meg kell várni, hogy az EB meghozza a végső döntését ebben az ügyben, és látni kell, hogy ennek mi a pontos tartalma. Várjuk és lássuk.

A beruházással kapcsolatban indított vizsgálatok eddig nem találtak érdemi kifogásolnivalót az új magyar atomerőmű építésével kapcsolatban. A környezetvédők, ellenzéki pártok ellenvetéseire oda kell figyelni, de úgy tűnik, hogy a lényegbevágó kérdésekben a kormányzat kellő alapossággal készítette elő ezt a programot. Ha nem így lenne, a jelenlegi magyar kormánnyal meglehetősen kritikus uniós vezetés bizonyosan talált volna fogást ezen a fejlesztésen, és azt nagy csinnadrattával közzé is tette volna. Ez most elmaradt.
Maradt viszont a további előkészítés, vizsgálatok, elemzések sorozata, aminek a végén kigyulladhat az utolsó zöld lámpa is, ami már az építkezés megkezdését jelenti. Ha Paks II. tudja, amit Paks I. tudott, nincs okunk az aggodalomra. De miért ne tudná?•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka