2018. július–augusztus: jegyzet, portré, anyagtudomány, tudomány, zöldkörnyezet, Nemzeti Agykutatási Program, agykutatás, robotika, nanotechnológia, mikroszkópia, innováció, automatizálás, közlekedés, lézer, ipar 4.0, neutronkutatás, energiagazdálkodás, megújuló energia, építés, vízgazdálkodás, it
2018. augusztus 1.

Szerző:
Szegedi Imre

Új idők

Hol másutt, mint a Magyar Innovációs Szövetség idei közgyűlésén vázolta talán a legátfogóbban Palkovics László, az újonnan létrehozott innovációs és technológiai tárca vezetője elképzeléseit. Olyanok előtt beszélt a miniszter, akiket a lehető legközvetlenebbül érint majd a tevékenysége: kutatás-fejlesztésben, innovációban érdekelt cégek, kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények képviselői alkotják a MISZ-t. A gépészmérnök végzettségű akadémikus év­tizedek óta ezen a pályán mozog. Egyetemi oktató, aki nem mellesleg a járműipari fejlesztésben is alapos ismeretekre tett szert – hazai és kontinentális viszonylatban egyaránt.

Palkovics László azt üzente, hogy az új technológiákra nem szabad ellenségként tekinteni, az automatizáció ugyan számos munkahelyet veszélyeztet, azonban nem feltétlenül csökkenti a munkahelyek számát. A technológia fejlődésével az emberek szerteágazóbb szerepeket tölthetnek be a jövőben. Annak a bejelentésnek minden érintett örült, hogy az innovációs alap forrásait 80-90 milliárd forinttal megemelik, de azt sem rejtette véka alá a miniszter, hogy az innováció szempontjából a hazai felsőoktatási intézmények struktúrája nem megfelelő, mivel elsősorban alap­kutatással foglalkoznak. Az néhány nappal később derült ki, hogy a Magyar Tudományos Akadémia finanszírozása is változások előtt áll.
Változások várhatók, nagyobbak, mint amekkorák tavasszal felsejlettek.•

 
Innotéka