2013. október 2.

Szerző:
B. Szabó Edina

Trágárságszűrő szoftver

A tizenöt éve a hazai piacon a hang­bányászatban piacvezető pozíciót betöltő Nextent Informatika Zrt. je­len­leg egy intelligens trágárságszűrő, protokoll-ellenőrző és stíluselemző rendszer prototípusát fejleszti.


Az Európai Unió által finanszírozott kutatá­si program keretében végzett fejlesztés fő célja egy olyan többnyelvű felügyelőeszköz kifejlesztése, mely ellenőrzi, elemzi, és szükség esetén kijavítja a hivatalos ügyin­tézők ügyfélszolgálati chatkommunikációját. Így az ügyfélszolgálat chatkommunikációja hatékonyabbá válik, ami az ügyfélszerzés és -megtartás területén is számtalan előnnyel jár.

A tervek szerint a rendszer három lépcsőben végzi el feladatát:

  • naplózza a protokoll-előírásokat (pl. üdvözlést, kötelező szófordulatok használatát);
  • elemzi a kapcsolattartó stílusát;
  • megakadályozza, hogy az ügyfélszolgálati munkatárs szalonképtelen üzenetet küldjön az ügyfeleknek.

A trágár kifejezések szűrése valós időben történik, a többi elemzés – protokoll-ellen­őrzés, stíluselemzés – már a naplózott beszélgetésen megy végbe. A rendszer a ma-gyaron kívül angol, lengyel, svéd, bolgár és japán nyelven is elérhető lesz majd. Ez a jövőben, a rendszer nyelvfüggetlen összetevői jóvoltából, tetszőleges számú nyelvre bővíthető, amelyhez csupán az adott nyelv protokollkifejezéseinek és vulgáris kifejezéseinek listáira lesz szükség. A trágárságszűrő alapja ugyanis egy többnyelvű vulgáris kifejezéslista, melynek elemeihez egy úgynevezett „durvasági besorolást” („vulgo-rank”) rendel a fejlesztő. A rendszer külön­legessége, hogy a vulgáris kifejezések el­torzított alakjait is felismeri. A szűrő végül megakadályozza a trágárnak azonosított kifejezések elküldését bármely adott nyelven.

A piacon újdonságnak számító megoldás­sal – az alkalmazott technológiák és mód­szer­tanok nyelvfüggetlenségének köszönhetően – a cég a hazai piacon kívül a nemzetközi piacon is meg kíván jelenni.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka