2013. október 2.

Szerző:
B. Szabó Edina

Honlap 3D-ben

A háromdimenziós megoldások mindig tartogatnak valami újat, valami izgalmasat. Időről időre beszámolunk az újdon­ságokról, és kifejezetten örülünk, amikor magyar vonatkozású sikerről adhatunk hírt. A Magyar Tudományos Aka­dé­mia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete portál­jának új, háromdimenziós nézete kifejezetten figyelemfelkeltő lett.


Bár a technológia a televízióktól a nyomtatásig, az egészségügytől a gyártástervezésig mindenütt jelen van már, 3D webtartalom annak ellenére is kevés van, hogy a készülékgyártók a monitorokat már 3D képesen is értékesítik. A háromdimenziós webfejlesztés az utóbbi években a nemzetközi informatikai stratégiák kiemelt területévé vált, de egyelőre – az erőfeszítések dacára is – az IT szakma adós maradt a teljes tartalom háromdimenziós technológiára építésével.

A korábban VRML-nek (Virtual Reality Markup Language) nevezett háromdimenziós leíró nyelvet X3D (Extensible 3D Graphics) néven elkezdte továbbfejleszteni a Web3D Konzorcium. Az X3D célja a 3D grafikai elemek szabványos és nyílt XML alapú leírása, amely segíti a 3D komponensek megosztását és megjelenítését. Ez a technológia egyelőre kezdeti stádiumban jár, használatához külön böngészőt vagy böngészőbővítményt kell használni, de a szakértők szerint forradalmi változást hoz majd a vizualizációs és játékiparban.

Azoknak a cégeknek, amelyek külső kommunikációjukban nagy hangsúlyt fektetnek a szemléltetésre, természetesen lehetőségük van egyszerűbb megoldások alkalmazására. Hagyományos monitor esetében a színszűrők használatán alapuló ún. anaglif (pl. vörös-cián) szemüvegen keresztül a felhasználó átélheti a háromdimenziós térélményt. Ezzel számos játékban, DVD és Blu-ray lemezen találkozhatunk, de a NASA is előszeretettel használja oktatási célokra. Magyarországon elsőként ebbe a kutatási irányba kapcsolódik az MTA SZTAKI is: fejlesztői olyan megoldást hoztak nyilvánosságra, amely a HTML, CSS és a Javascript eszközeivel meglévő honlapok háromdimenzióssá alakítását teszi lehetővé.

A fejlesztés jövőbeli irányai között szerepel az Akadémia honlapjának háromdimenzióssá alakítása, de bármely hagyományos honlap átalakítását szívesen elvállalja az intézet, amely az átalakítás folyamatának minél nagyobb mértékű automatizálásán dolgozik.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka