2014. november 3.

Szerző:
Szegedi Imre

Szemérmes tudomány

Ha nincs a média érdeklődése, hogy költözzön, vagy ne költözzön el a budai Várból az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zene­tudományi Intézete, talán kevesebben értesülnek arról is, hogy milyen különleges értékek születnek a magyar tudományosság e kevéssé ismert ágában. Nem a mi feladatunk annak eldöntése, hogy ez az intézet hol működjön tovább, arra azonban feltétlenül ki kell térnünk, hogy milyen egyedülálló értékeket tud felmutatni – éppen a Zenetudományi példáján – bármelyik hatékonyan dolgozó hazai kutatóhely.

„Bármily meghökkentő, de ha azt nézzük, hogy hány ember végez zenei kutatásokat, és milyen eredmény fűződik a nevükhöz, akkor Magyarországon a zenetudomány az egyik leghatékonyabb kutatási ágazat” – lep meg a belső oldalakon Richter Pál igazgató, aki példaként említi, hogy Kodály és Bartók munkássága alapjaiban reformálta meg a hazai zenei oktatást – az óvodától az egyetemi képzésig. Lajtha László zenekutató munkásságából nőtt ki a táncházmozgalom, és lett egy kutatásból százezrek életét meghatározó jelentőségű szabadidős tevékenység.

És minden bizonnyal hasonló értékekről számolhatna be a régészeti intézet, a néprajztudományi vagy éppen a jogtudományi. Honlapjaikon írnak eseményeikről, kitüntetéseikről, jelentősebb tanulmányaikról, ám ezek az eredmények nem, vagy alig jutnak el szélesebb körhöz. Akadozik a kommunikáció, pedig a jelenlét a közéletben nagyon fontos. Megrendelőt, támogatót hozhat még a nehezen piacosítható tudományágakban is. A magyar tudomány egyik zászlóshajója, az MTA Kísérleti Orvos­tudományi Kutatóintézet nincs rászorulva a reklámra, mégis köz­ismert, hogy mi történik az intézetben. Ők azt teszik, amit mindenkinek tennie kellene: eladni az értékteremtés eredményét, hogy az is tudja, aki nem abban a körben forog, hogy nagyon fontos szakmai műhelyek működnek ebben az országban, amikről nagyon kevesen tudnak.

Manapság fontos a hatékony kommunikáció. Ha megfelelő időben, megfelelően hangsúlyozva, a megfelelő környezetben mondjuk el érveinket, eredményeinket, támogatókat szerezhetünk, megelőzhetjük, kivédhetjük a váratlan helyzeteket. Ha utólag próbálunk okosak lenni, sokkal nehezebb a helyzetünk. Ha csak impozáns falakat (ha úgy tetszik, elefántcsonttornyokat) lát a nagyvilág, de fogalma sincs a bent folyó munkáról, ne csodálkozzunk, hogy a bent lévők megkérdezése nélkül döntenek a falakról. Jelen kell lenni és okosan kell érvelni – zenészeknek, vegyészeknek, matematikusoknak –, és akkor kisebb valószínűséggel ér meglepetés. Ezt még tanulni kell az Akadémián. Mégiscsak a 21. században élünk.
Aminek most jött el a tizennegyedik karácsonya.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka