2012. június 1.

Szerző:
Bencze Áron

Konecranes Kft. • konecranes.hu

Szakmai kihívások Pakson

A Konecranes Kft. komplex szolgáltatást képes nyújtani az emeléstechnika piacán az értékesítéstől, a szaktanácsadáson át egészen a karbantartásig. Kardos Norbert területi vezetővel a cég paksi munkáiról és a kutatás-fejlesztésben való részvétel fontosságáról beszélgettünk. A cég határozott szándéka, hogy szerepet vállaljon az atomerőmű bővítésének előkészítésében is.


A Konecranes Kft. 2012. január 9-e óta minősített be­szállítója a Paksi Atomerőműnek. Egészen pontosan milyen feladatokban vesznek részt jelenleg is?
– Még tavaly nyerte el fővállalkozóként az OVIT Zrt. a reaktortérben található 13 darab kiemelt fontosságú daruk rekonstrukciójára kiírt pályázatot, és ebben a folyamatban mi is részt vállalunk. Elsősorban a főkomponenseket szállítjuk: a motorokat, a frekvenciaváltókat és a vezérléstechnikát. Egy évben maximum 3-4 daru teljes rekonstrukciójára kerül sor. A konkrét műveletek mellett a Konecranes Kft. már a projekt előkészítéséhez és a tervezéshez is csatlakozott. Emellett az erőműtől kaptunk megrendelést további alkatrészek beszerzésére is, éppen ezért nemcsak egy irodát, de egy külön raktárt is kialakítottunk a területen, ahol jelenleg 10-12 kollégánknak – szakértők, mérnökök és technikusok – van állandó munkavégzési engedélye. 2012-ben nyertük el a Kiégett Fűtőanyag Tárolók daruinak karbantartását és szervizelését is. Ennek kapcsán ott is komplett szerviztevékenységet végzünk. 2011-ben külön megbízásra egy kisebb híddarut szállítottunk az atomerőmű területére. Próbálunk minél hangsúlyosabban jelen lenni, hiszen a bővítés újabb lehetőséget adhat számunkra, hogy bebizonyítsuk: szakmailag képesek vagyunk megfelelni az új kihívásoknak!

A finn anyacég az utóbbi időben nemzetközi szinten is tovább erősítette jelenlétét a különböző atomerőművekben…
– Ez valóban így van. Nemrég amerikai székhellyel hoztak létre egy központot, amely a Konecranes összes atomerőművi munkáját felügyeli és koordinálja is egyben. A cég Finnország mellett Franciaországban, Németországban, Svédországban, Oroszországban, Indiában, Kínában, az USA-ban és Kanadában is folytat nukleáris üzemekben tevékenységeket, így a napi kapcsolat rendkívül komoly technikai előrelépést jelent a magyar kollégák számára.

Eastmain, Kanada

Itthon Paks mellett máshol is szerepet vállalnak ebben az üzletágban?
– A Bátaapáti hulladéklerakóban egy új, 20 tonnás speciális daru telepítésére pályázunk: itt radioaktív hulladékokat kell betonkonté­nerekben mozgatni. A csillebérci kutatóbázisra korábban már szállí­tottunk berendezéseket, és az oktatás-kutatás területén is folyama­to­san keressük a lehetőségeket. A Műegyetem kísérleti erőművel is felvettük a kapcsolatot, továbbá egy sínmérő robot fejlesztésében is megpróbálunk együttműködni, a Miskolci Egyetemmel pedig ron­csolásmentes kötélvizsgálatokkal kapcsolatos kutatásokat végzünk.

Az elmúlt években szervizhálózatot alakítottak ki az ország egész területén. Mennyi idő alatt képesek meg­oldani egy problémát?
– Hibabejelentés esetén technikusaink néhány órán belül az ország bármely pontjára el tudnak jutni, de vannak már TrueView típusú távfelügyelettel ellátott berendezéseink is, melyek folyamatos kapcsolatban állnak a finnországi gyárral, ahonnan szükség szerint hibaelhárításokat és beavatkozásokat is végezhetnek kollégáink. Jelenleg 350 céggel van karbantartási szerződésünk, ami ötezer berendezés folyamatos ellenőrzésére vonatkozik. Modernizációs megoldásaink egy meglévő, több tízéves berendezés műszaki paramétereit és állapotát a jelenlegi legkorszerűbb színvonalra hozzák. Az anyavállalat segítségével kollégáink külföldi képzéseken is folyamatosan részt vesznek, ahol a legfejlettebb technikákat sajátítják el. A Konecranes nemcsak értékesít és szervizel, hanem komplex szolgáltatást nyújt az emelőberendezések piacán. Pozíciónkat tovább erősítette, hogy az anyacég nemrég megvásárolt egy svéd targoncagyárat is. Anyacégünk jóvoltából a teljes termékpaletta megtalálható a magyar piacon a könnyű emelőberendezésektől egészen az ipari darukig. Egyedi, speciális alkalmazásra is kifejlesztett emelőberendezéseink megtalálhatók a kisebb összeszerelő csarnokokban, prés- és forgácsolóüzemekben, illetve acél- és alumíniumművekben, papírgyárakban, hagyományos és nukleáris erőművekben is.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka