2019. január 7.

Szerző:
Szegedi Imre

Rangsorok, meglepetések

Itt az ideje a pályaválasztásnak. A nyolcadikosok a közép­iskolák ranglistáit bújják szüleikkel, a végzős középiskolá-sok az egyetemek erősségét vetik össze. Aki ambiciózus, a legjobb helyre szeretne bejutni – de melyik a legjobb? Ebben nyújtanak segítséget a különféle összehasonlítások.

Az egyetemek megméretése az utóbbi negyedszázadban jött divatba, a rangsorok burjánzása megállíthatatlannak tűnik: az elmúlt másfél évtizedben mintegy hetven ilyen lista született. A legnagyobb karriert befutott globális rangsor a Sanghaji Jiao Tong Egyetem szakértői által készített Academic Ranking of World Universities (ARWU). Az ARWU az egész világra kiterjedően statisztikai mutatók alapján értékel. Idén nincs magyar egyetem a legjobb ötszáz között. Azt mondják, nem jó kiesni az ötszázból, márpedig az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem az elmúlt években kipottyant az elitből. A többi eddig sem volt ott.

Jobb a helyzet a szakterületi listákon. A Semmelweis Egyetemet a világ 500 legjobb egyetemét összesítő listán a 201–300. helyre sorolták a klinikai orvostudomány területén, illetve először az orvostechnológia területén is ugyanilyen jó minősítést kapott. A veszprémi Pannon Egyetem ennél is jobban szerepelt: a világ 150 legjobb vegyészmérnöki képzést nyújtó intézménye közé rangsorolták. Olyan neves egyetemekkel került egy kategóriába, mint például az amerikai Yale vagy a Berlini Műszaki Egyetem. Emeljük ki, hogy a Pannon Egyetem a legjobb kelet-európai egyetem a legjobbak között. Nem kérdés, hova megy, aki itthon szeretne vegyészmérnök lenni.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022
Címkék

Innotéka