2019. február 7.

Szerző:
B. Á.

VariaTech Consulting Kft.Eposz Kft.

Precíz teljesítés, késedelem nélkül

A munkafázisok közötti állásidő radikális csökkenését várja a VariaTech Consulting Kft. kis- és közepes vállalkozások számára készített gyártásoptimalizáló megoldásának bevezetésétől az Eposz Kft. A vállalat fejlesztési vezetőjét, Farkas Zoltánt az adaptálás részleteiről és az eddigi tapasztalatokról kérdeztük.


Több mint 25 éve elektrosztatikus porszórással előál­lít­ható műanyag bevonat készítésével kezdte meg mű­ködését az Eposz Kft. Miután Magyaror­szá­gon a rendszerváltás utáni években csak néhány helyen foglalkoztak szinterezéssel, a kétszemélyes vál­lalkozás hamar komoly fejlődésnek indult. A lakatosipari tevékenység mellett idővel korszerű, CNC-vezérlésű lemezalakító berendezésekkel és hazánkban jelentősnek mondható lézergépparkkal bővültek, így már a nagy pontosságú lemezmegmunkálás szigorú minőségi elvárásait is biztosítani tudja a kisújszállási vállalkozás.

Nemcsak a szolgáltatási portfólió bővült, hanem a termelési terület is: a kezdeti 500 négyzetméter napjainkra meghaladja a 16 ezer négyzetmétert. „Ma már komplex fémmegmunkálást, alkatrészgyártást végzünk, elsősorban mezőgazdasági gépek számára, azonban az utóbbi évben az autóipar területéről is jelentősen megnövekedett az érdeklődés szolgáltatásaink iránt” – hangsúlyozta Farkas Zoltán, az Eposz Kft. fejlesztési vezetője, kiemelve: a megrendelések számának folyamatos emelkedése egyes esetekben már bizonyos munkafeladatok belső határidejű csúszását eredményezte. Mint folytatta, ezek a problémák elsősorban nem kapacitásbeli vagy technológiai hiányosságokra utaltak, a gyártástervezés és gyártásoptimalizálás területén akadtak gondok.

Szemléletváltásra volt szükség

A helyzet nem volt egyszerű, ugyanis a vállalat 18-20 ezer aktív cikkszámmal dolgozik, melyek alá további darabjegyzékeket csatolva kell a műveleteket sorrendbe tenni ahhoz, hogy a különböző vásárlói megrendeléseknek eleget tudjanak tenni. Bár az Eposz Kft. már hat éve bevezette az SAP-t, a gyakorlat azonban azt mutatta, hogy ez a vállalatirányítási rendszer önmagában nem tudta kezelni a helyzetet. „Egy hosszabb keresési folyamat után került képbe a VariaTech Consulting Kft. kis- és közepes vállalkozások számára készített gyártásoptimalizáló megoldása, melyet végül 2018 második felében vezettünk be az SAP mellé” – jegyezte meg Farkas, aki az adaptációs folyamat részleteiről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy elsőként a teljes gyártásközi részleget (félkész termékek készleteit és műveletek pontosítását) kellett feldolgozni ahhoz, hogy a szoftver első dimenziója használhatóvá váljon. Mint mondta, egy olyan vállalatnál, ahol korábban évente csak egyetlen alkalommal leltároztak, komoly szemléletváltásra volt szükség ahhoz, hogy minden nap nyomon kövessék a pontos cikkszámokat. „Amennyiben valóban ki akarjuk használni a BX POEM előnyeit, akkor egészen másképp kell kezelnünk ezt a kérdést, ennek a vállalati kultúráját pedig folyamatosan építjük” – tette hozzá a fejlesztési vezető. Nem véletlen ez az elvárás, hiszen míg a gyártástervező programok többsége az erőforrásokat korlátlan kapacitásként kezelve működik, addig a BX POEM komplett tervezést ad a gyártás szempontjából fontos erőforrások mindegyikére. A rendszer egyik legfőbb előnye, hogy mindig érvényes és végrehajtható tervet hoz létre a gyártástervező számára. Mindez annak a – mesterséges intelligencián alapuló – tervező algoritmusnak köszönhető, amely egyszerre képes figyelembe venni és kezelni a gyártás során szükséges összes erőforrást (gépek, munkahelyek, szerszámok, alvállalkozók, dolgozók és egyéb korlátozó tényezők) és azok maximális kapacitását, terhelhetőségét, valamint az erőforrások között fennálló explicit és implicit függőségeket.

A munkafázisok közötti állásidő radikális csökkentése a BX POEM gyártásoptimalizáló megoldás használatával

Radikális változások

Az Eposz Kft. egyelőre a gyártásoptimalizáló szoftver első dimenzióját – a gépi erőforrások kapacitásprogramját – használja, idén nyáron tervezik a második fázis bevezetését, mely a gépekhez tartozó szerszámok kalkulációjával bővítené a rendszert, és 2020-ban a szükséges emberi erőforrást kezelő harmadik dimenzióval zárulna a folyamat teljes adaptációja. „Ideális esetben a rendszer akár egy hónapon belül is be­vezethető, megfelelő adminisztratív erőforrás biztosításával, de a nagyfokú folyamatváltozás emberekre gyakorolt hatását nem szabad figyelmen kívül hagyni, erre pedig érdemes megfelelő átmenetet biztosítani” – érvelt a fejlesztési vezető, kiemelve: a bevezetéshez szükséges állapot feltérképezésében rengeteg segítséget kaptak a VariaTech kollégáitól, így a valós igények ismeretében tudták megkezdeni a BX POEM gyakorlati használatát. Farkas Zoltán a szoftver erényének tartja, hogy manuálisan is lehet módosítani a kész terveken, az algoritmus meg azonnal, valós időben újraszámolja a módosítás következményeit a megkötések és feltételek tel­jesülése érdekében. A program azt is lehetővé teszi, hogy több tervváltozatot hozzanak létre, szimulációkat futtassanak, a tervváltozatokat összehasonlítsák, és végül eldöntsék, hogy melyik tervet valósítják meg.

Előnyök lépésről lépésre

Farkas Zoltán azt is elmondta, hogy a gyártásoptimalizáló rendszertől elsősorban a munkafázisok közötti állásidő radikális, akár 80 százalékos csökkenését várják, és a megmunkálási időkben lévő fölöslegeket is hamar ki fogják tudni szűrni a rendszer segítségével.
Elvárásaikat egyebek között arra alapozzák, hogy a tervező algoritmus képes néhány perc alatt több ezer valós gyártási tervet készíteni és összehasonlítani. Ráadásul a gyártás során keletkező adatok folyamatosan visszakerülnek a BX POEM-be, mely azonnal aktualizálja, frissíti a termelési tervet, így a képernyőn megjelenő program mindig naprakész. A fejlesztési vezető kitért arra is, hogy a szoftver kezeléséhez folyamatos tanulásra van szükség, de véleménye szerint az ezzel járó energiaráfordítás jócskán megtérül. A gyártás­optimalizálás szisztematikus és körültekintő bevezetése olyan előnyökhöz juttatja a vállalatot, amelyek révén megerősítheti piaci szerepét. A programnak köszönhetően ugyanis a határidős feladatok időre elkészülnek, a precíz, gyors kiszolgálás pedig növeli az elégedettséget. A megrendelések számának növekedése sem okozhat problémát a jövőben. A gyors tervezés, a hatékonyabb munkaszervezés és a csökkenő állásidők a termelés további növelését teszik lehetővé a meglévő erő­források bővítése nélkül.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka