2012. október 5.

Szerző:
Szegedi Imre

Ne egyéjszakás kaland legyen!

Hetedik éve írhatjuk a naptárba: szeptember negyedik péntekjének éjszakája a kutatóké. A hivatásosoké és az amatőröké. A naponta újabb kérdéseken ötletelőké és azoké, akiket évtizedek óta ugyanaz a probléma foglalkoztat. És azoké, akik mással töltik idejüket, de akiket lenyűgöznek a tudományos problémák.

Kézfogó ez a péntek, amikor profik és amatőrök egymásra találhatnak, akár ötleteket is meríthetnek egymástól. Kinyílnak a laborajtók, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, előjönnek féltve őrzött elefántcsonttornyukból. Megismerhetjük munkájukat, s közben rájöhetünk, hogy a tudományos pálya is tele van érdekességekkel.

A kutatók a tudomány csodái mögött álló hétköznapi emberek – ezt népszerűsítették szeptember 28-án. Hadat üzentek az unalmas előadásoknak, a tudományos módszereket és eredményeket a laikusok számára is érthető és élvezhető formában, interaktív módon, néhol játékos formában mutatták be az érdeklődőknek. Tényleg ilyenek voltak, s ha ilyenek is tudnak lenni egy nap, akkor miért nem ilyenek mindennap? Ha így közvetítenék tudásukat, nem lenne gond a tudományos utánpótlással, a természettudományos szakok feltöltésével, lennének kellő számban nagyszerű mérnökeink, fizikusaink, orvosaink. A felsőoktatásban részt vevők mindennapi tapasztalata, hogy a mai egyetemisták felkészültsége messze elmarad a korábbi évtizedek hallgatóinak tudásszintjétől. Ezen változtatni kell, mert a gyerekek nagyon sok időt töltenek az internet előtt, és egyre kevesebb a közvetlen tapasztalatuk a való világról. Tapasztalatszerzésre kiváló egy-egy ilyen rendezvény.

Hét esztendő alatt a Kutatók Éjszakájának hazai látogatottsága több mint tizenötszörösére nőtt, és így Magyarország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó eseménysorozatává, tudományos fesztiváljává vált. Idén is megannyi helyszínen folyt a jó értelemben vett beetetés. Játékosan ment a tudomány fejekbe csepegtetése.

Két éve motoszkál bennem egy akkor olvasott bejegyzés: „aki kutatónak megy, az hülye, aki nem, az az is marad”. A kijelentéssel persze lehet vitatkozni, kell is, de van benne valami. Ha esélyt adunk magunknak arra, hogy rácsodálkozzunk a legújabb eredményekre, ha nem egyéjszakás kalandnak szánjuk ezt az élményt, akkor jobban megértjük, hogy mivel töltik idejüket a kutatók. Jobban megértjük a bennünket szolgáló eszközök működését, esetleg nem várunk el olyat, amire a tudomány ma még nem képes.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka