2022. február 3.

Szerző:
Szegedi Imre

Mesés természet­tudomány

Természetesen hallottam a kezdeményezésről, de nem hittem, hogy ilyen sikeres lesz a Richter Gedeon Nyrt. és a Szabó Szabolcs Alapítvány TETT: Te és a természet­tudományok – mesés történetek című mese- és novellaíró pályázata. Tavaly először írták ki, és a koronavírus-járvány sem sodorta el a nagyszerű kezdeményezést. Hihetetlen: 536, a pályázati feltételeknek megfelelő pálya­munka érkezett. A díjazottakat hova máshova, mint a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe invitálták a január 25-i díjátadóra.

A TETT-pályázatot Döbrentey Ildikó (Ildikó nénje) és Levente Péter (Péter bátyó) védnökségével általános iskolai, középiskolai, valamint középfokú szakképzésben részt vevő diákoknak hirdették meg. A pályázat célja, hogy a tanulók bemutathassák, hogy számukra mit jelent a természet­tudomány, milyen hasznosítható tudást és élményt nyújt a terület felfedezése, megismerése és szeretete, mindezt mesés formában. Ennek keretében születtek mesék a denevérről, a víz elemi egyedeiről, evolúciós ugrásról és örök barátságról, a sziklakirály fiairól és a babszem szívéről.

Az egész arról szól, hogy legyenek tanárok, akik meg­szerettetik a gyerekekkel a természet­tudományos pályát, akikből olyan szakemberek válhatnak, akik továbbadják ezt az érdeklődést a saját gyerekeiknek. A kezdeményezés messze túlmutat egy gyógyszer­gyár szakmai után­pótlást támogató igényén. Ez az egész ország érdeke, hiszen ha nincs kellő számú felkészült mérnök, vegyész, biológus, orvos és fizikus, akkor mégis mi tartana életben, mozgásban egy társadalmat?
A pályázatot idén is meghirdetik.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka